Narcistische persoonlijkheidsstoornis: 5 gemeenschappelijke kenmerken om het te kunnen herkennen en er afstand van te nemen
De laatste tijd horen we steeds vaker over deze figuur op het gebied van interpersoonlijke relaties: de narcist. Maar wat houdt het in en over wie gaat het? Deze term verwijst, in tegenstelling tot wat men vaak zou denken, niet naar die mensen die graag in de spiegel kijken omdat ze tevreden zijn met hun uiterlijk, maar naar individuen met dubbelzinnige gedragskenmerken en die onmiddellijk herkend zouden moeten worden, om er afstand van te kunnen nemen. Waarschijnlijk heeft ieder van ons enkele min of meer opvallende kenmerken van deze specifieke definitie, maar wanneer narcisme pathologisch is of wordt, grenst het aan een “narcistische persoonlijkheidsstoornis” en kan het leven geven aan zogenaamde “giftige” relaties.
via Healthline
We leren een man of een vrouw kennen, en zijn of haar vriendelijke manier van doen trekt ons aan. Alles lijkt goed te gaan, totdat zijn gedrag begint te veranderen en heel anders blijkt te zijn dan wat hij ons aan het begin had laten zien. Veel mensen die op dit moment al betrokken zijn, vragen zich af: “Is het misschien mijn schuld?". Het antwoord is nee: je hebt waarschijnlijk te maken met een narcistische persoonlijkheid en er zijn een paar manieren om hem te herkennen.
1. De noodzaak van controle
De narcist heeft een extreme behoefte om zijn “slachtoffer”, dat wil zeggen de persoon met wie hij een relatie is aangegaan, onder controle te houden. Om zijn macht uit te oefenen, neemt hij zijn toevlucht tot manipulatie, waardoor zijn partner zich schuldig voelt voor wandaden die hij of zij eigenlijk niet heeft begaan. Hij heeft het script al in gedachten dat iedereen om hem heen moet volgen, en als iets niet gaat zoals gepland, voelt hij zich behoorlijk radeloos.
2. Verlangen naar perfectie
Deze persoonlijkheid is bijzonder esthetisch, daarom moet alles eromheen perfect zijn, inclusief iemands persoon: hij laat geen fouten toe en om deze reden is de narcist vaak teleurgesteld, constant op zoek naar iets dat niet kan bestaan.
3. Kinderlijk gedrag
Omdat ze de partner als hun exclusieve eigendom beschouwen, gedragen narcisten zich vaak als kinderen: ze kunnen geen grenzen aangeven - behalve die van henzelf - en alles is hen verschuldigd. Als ze een weigering krijgen, voelen ze zich extreem beledigd en doen ze er alles aan om te begrijpen hoe de situatie kan worden teruggedraaid, waarbij ze hun toevlucht nemen tot bestraffende stilte, diplomatie, onverschilligheid of zelfgenoegzaamheid, op zoek naar de sleutel om de deur te openen en hun toevlucht te nemen tot manipulatie.
4. Gebrek aan medeleven
Het is onwaarschijnlijk dat de narcist zich kan inleven op de gevoelens van anderen en die bijgevolg zal respecteren. Hij heeft een uitgesproken egoïsme en kan niet begrijpen wat mensen buiten hem voelen, hij wordt ertoe gebracht te geloven dat iedereen op dezelfde manier moet denken, maar hij is niet in staat zichzelf in andermans schoenen te plaatsen.
5. Egocentrisme
De narcist zoekt in de partner een bron van voeding voor hun ego, dus ze vinden het heerlijk om complimenten te ontvangen en zich op de een of andere manier verafgood te voelen. Omdat hij gelooft dat hij altijd gelijk heeft, is zijn houding typisch arrogant en zal hij zich zelden verontschuldigen, tenzij het een tactiek is die erop gericht is de controle over de ander terug te krijgen.
Er zijn verschillende soorten narcisme, dit zijn enkele van de kenmerken die de verschillende "varianten" gemeen hebben. Als je te maken hebt met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, is het het beste om de relatie te beëindigen, maar zonder te onderhandelen: de enige oplossing is om hun macht weg te nemen, datgene waar ze het meest om geven.