De eerste op zand gebaseerde batterij ter wereld is gearriveerd: hij slaat energie rechtstreeks op uit hernieuwbare bronnen
De zoektocht naar ecologische en praktische energieoplossingen staat op de agenda. Dankzij de klimaat- en milieucrisis zijn wetenschappers aan het werk gegaan.
Een team van Finse onderzoekers heeft 's werelds eerste "zandbatterij" op commerciële schaal gemaakt. Het is een batterij die kan worden gebruikt om energie rechtstreeks op te slaan uit hernieuwbare bronnen, om eventuele problemen met de levering gedurende het jaar te elimineren.
Deze groene stroom zou dus bruikbaar zijn in plaats van de huidige leveringsmethoden. Laten we in detail bekijken wat het is en hoe deze nieuwigheid werkt.
via BBC
De sterke behoefte om hernieuwbare energie te vinden heeft ertoe geleid dat onderzoekers op zoek zijn gegaan naar nieuwe manieren om energie op de lange termijn op te slaan.
Finse ontwikkelaars hebben de eerste volledig functionele "zandbatterij" geïnstalleerd, die vele maanden van het jaar groene energie zou kunnen opslaan.
De ontwikkelaars beweren dat dit het probleem van de jaarlijkse energievoorziening zou oplossen.
Met behulp van zand van lage kwaliteit laadt het apparaat op met warmte die wordt geproduceerd door goedkope elektriciteit, afkomstig van zon of wind.
De oplossing wordt geproduceerd door Polar Night Energy, een Fins bedrijf dat de eerste commerciële fabriek heeft geopend op basis van zand voor warmteopslag bij hoge temperatuur.
Pixabay - Not the actual photo
De oplossing genereert warme lucht die via een warmtewisselaar in het zand wordt gecirculeerd. De warmte komt tijdens de Finse winter vrij in de stadsverwarmingsinstallatie.
Op deze manier kunnen de bewoners van de huizen van de Finse stad de huizen verwarmen en warm water krijgen.
De in Finland geïnstalleerde batterijen kunnen 8 megawattuur energie opslaan en hebben een nominaal vermogen van 100 kW.
Volgens Polar Night Energy, het sponsorbedrijf, heeft het systeem een efficiëntiefactor tot 99% en is het in staat om maandenlang warmte op te slaan met minimale verliezen, met een levensduur van tientallen jaren.
Bovendien zijn de installatiekosten minder dan 10 euro per kWh en kan het zelfstandig en tegen de laagste kosten werken.
En wat vind jij van deze nieuwigheid? Denk je dat het een duurzame oplossing is?