Pasgeborenen begrijpen wat we zeggen binnen enkele uren na de geboorte: een onderzoek onthult hun taalvaardigheid
Het begrijpen van een pasgeborene is complex. Omdat ze niet het vermogen hebben om in woorden te communiceren, worden ouders gedwongen hun behoeften te herkennen aan het huilen en de verschillende vormen ervan.
Een recente studie stelt echter dat pasgeborenen, hoewel ze hun eerste dagen als schijnbaar passieve levende wezens doorbrengen, in staat zijn om binnen een paar uur na hun geboorte de verschillende specifieke kenmerken van de wereld om hen heen in zich op te nemen en zich erop af te stemmen. En het lijkt er ook op dat ze de kenmerken kunnen leren van de talen die ze in hun leven zullen leren.
Maar laten we eens kijken waar we het over hebben.
Pixabay - Not the actual photo
Volgens een studie uitgevoerd door Gary Oppenheim en Guillaume Thierry van de School of Human and Behavioural Sciences aan de Universiteit van Bangor, lijkt het erop dat pasgeborenen binnen enkele minuten na hun geboorte de regels van de taal kunnen leren. Door een combinatie van klinkers die op natuurlijke wijze worden gespeeld en vervolgens in de loop van de tijd worden omgekeerd, is aangetoond dat baby's zouden kunnen begrijpen wat volwassenen om hen heen zeggen, zelfs als ze ze niet onmiddellijk kunnen repliceren.
Met behulp van optische beeldvorming, een niet-invasieve vorm van neuroimaging - het in kaart brengen van hersenbeelden - om veranderingen in het lichaam te meten, voorzag het proces erin dat kleine lampjes op de hoofdhuid van de kinderen werden aangestoken.
Door deze techniek schijnt het licht in het lichaam en een deel kaatst terug, afhankelijk van wat er in het lichaam gebeurt.
Pixabay - Not the actual photo
De test toonde aan dat door de baby's te laten luisteren naar de opnames van correct gespeelde klinkers en eerst achterstevoren afgespeeld, na de eerste vijf uur testen, optische beeldvorming aantoonde dat de hersenen van de baby's in staat waren om de twee geluiden te onderscheiden. Na nog eens twee uur, waarin de baby's meestal sliepen, veroorzaakte blootstelling aan het vocale contrast een golf van connectiviteit, waarbij neuronen op grote schaal met elkaar praatten, alsof ze werden geïnspireerd door de geluiden van de taal die ze hoorden.
"Ons onderzoek heeft aangetoond dat een zeer subtiel onderscheid, zelfs voor het volwassen oor, voldoende is om een significante toename van de hersenactiviteit in de hersenen van het kind teweeg te brengen, wat aantoont dat vroege ervaringen mogelijk belangrijke gevolgen hebben voor de cognitieve functie", aldus de onderzoekers.
Dit zou daarom de mythe verdrijven dat kinderen zich niet bewust zijn van de omgeving om hen heen omdat ze slapen en niet opletten.
Een ongelooflijke stap om het menselijk brein te leren kennen. Wat denk jij?