Deze papieren batterij wordt geactiveerd met een druppel water: hij heeft dezelfde kracht als traditionele batterijen
Het milieu is onderhand een prioriteit geworden. De aandacht ernaar is de laatste jaren veel nadrukkelijker geworden. Onderzoek richt zich ook op de bescherming ervan.
De wetenschappelijke ontwikkeling heeft geleid tot een toenemend gebruik van elektronische apparaten en dus ook tot de productie van gerelateerd afval. Dit heeft, aan de andere kant, ook het bewustzijn vergroot, wat aanleiding gaf tot onderzoek om oplossingen te vinden om milieurisico's te verminderen, zoals het creëren van bijvoorbeeld biologisch afbreekbare fotovoltaïsche energie. Wat batterijen betreft, lag de focus echter bijna uitsluitend op prestaties en kracht. Nu is het primaire doel om een biologisch afbreekbaar product te maken. Een team van wetenschappers lijkt hierin te zijn geslaagd en heeft een papieren batterij gemaakt, die wordt geactiveerd met een druppel water. Het verrassende aspect is zijn energie, gelijk aan die van traditionele batterijen.
via nature.com
Het gaat om een papieren wegwerpbatterij met als uiteindelijk doel de milieu-impact van elektronische producten voor eenmalig gebruik aanzienlijk te verminderen. Naast dat het biologisch afbreekbaar is en gemaakt is van milieuvriendelijke materialen, is het een zeer voordelig en eenvoudig product om te maken.
Het project bestaat uit een stuk papier, dat verschillende vormen en maten kan hebben, bestrooid met natriumchloride. Daarop is een inktinscriptie gedrukt met grafietvlokken die als een positief uiteinde (kathode) werkt, terwijl de andere kant van het papier, dat wil zeggen het negatieve uiteinde (anode), is bestrooid met zinkpoeder. Aan beide zijden wordt een derde grafietinkt en roet toegevoegd. De twee uiteinden zijn vervolgens verbonden met twee draden. Een paar druppels water op het oppervlak zijn voldoende om deze batterij te activeren. Op deze manier lossen de zouten van het papier op en komen geladen ionen vrij, die de batterij activeren. Ten slotte hoeft het alleen de twee draden op het elektronische apparaat aan te sluiten om het op te laden.
De papieren batterij komt met zijn 1,2 volt spanning heel dicht in de buurt van de standaard alkaline (1,5 volt). Wetenschappers hebben aangetoond dat de nieuwe uitvinding ongeveer 20 seconden na het besproeien met water energie begint te produceren. Het enige nadeel is dat naarmate het karton droogt, de kracht afneemt. Door meer water aan de batterij toe te voegen, twee uur na activering, kan deze nog steeds 0,5 volt energie produceren. Dit project is ontstaan vanuit de "groeiende behoefte - leggen de onderzoekers uit - voor batterijen met een lage milieu-impact".
Wat vind jij van deze revolutionaire batterij?