Antikanker nanodeeltjes zijn ontwikkeld die kanker van binnenuit bestrijden zonder het gebruik van medicijnen
De legende van het paard van Troje is bij iedereen bekend. Om de eeuwige rivaal te verslaan, verscholen de Grieken zich in een houten paard dat aan de Trojanen werd gegeven. Deze laatsten, die naïef geloofden dat het een geschenk was als een teken van nederlaag, bracht het binnen de stadsmuren. In de loop van de nacht stapten de Grieken echter uit het paard en veroverden en vernietigden Troje van binnenuit.
Dit verhaal heeft wetenschappers zo geïnspireerd dat ze een manier hebben bestudeerd en gevonden om antikanker nanodeeltjes in kankercellen te stoppen, op zo'n manier dat ze ze van binnenuit aanvallen, zonder het gebruik van medicijnen. Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, zijn de behaalde resultaten opmerkelijk.
via onlinelibrary
Dit nanodeeltje, geïdentificeerd met de naam Nano-pPAAM en met een klein formaat (30 nanometer), heeft uitstekende eigenschappen tegen kanker. Eenmaal in de tumorcel geïntroduceerd, is het in staat om de productie van ROS (of reactieve zuurstofsoorten) te stimuleren. Op deze manier is het mogelijk om de dood van schadelijke cellen te veroorzaken, zonder echter de gezonde aan te tasten.
Deze nieuwe benadering kan als revolutionair worden beschouwd, want terwijl de traditionele wetenschap het nanomateriaal als drager van medicijnen gebruikt, wordt het in dit geval direct als medicijn gebruikt. Nano-pPAAM heeft eigenschappen waardoor het kanker kan doden, zonder dat het extern geactiveerd hoeft te worden. Het paard van Troje-effect wordt daarentegen mogelijk gemaakt door het aminozuur L-fenylalanine, dat het nanodeeltje maskeert, waardoor het in de kankercel kan infiltreren en van binnenuit kan bestrijden.
pixabay - not the actual photo
Deze nieuwe therapie heeft niet alleen revolutionaire aspecten, maar kan ook worden toegepast in die gevallen waarin chemotherapie niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Sommige tumoren “hebben in de loop van de tijd - legt professor Tan Ern Yu, specialist in borstkanker - resistentiemechanismen tegen medicijnen ontwikkeld, waardoor ze ondoeltreffend zijn geworden". De actie van het paard van Troje daarentegen (Nano-pPAAM) zou effectiever kunnen zijn "omdat het via een heel ander mechanisme werkt, waar de cellen niet klaar voor zijn".
De hoop is dat het onderzoek stappen zal blijven maken om alternatieve en effectieve behandelingen te vinden.