Onze hersenen zouden niet in staat zijn om na middernacht wakker te blijven: de wetenschap heeft het uitgelegd
De nacht heeft altijd een grote charme gehad, in feite houden veel mensen ervan wakker te blijven om er zoveel mogelijk van te kunnen genieten. Anderen daarentegen blijven liever laat op om films en tv-series te kijken, of om te werken. Deze personen kunnen echter ervaren wat het onderzoek dat is gepubliceerd in Frontiers in Network Physiology Mind After Midnight definieert, een aandoening die ertoe leidt dat individuen de wereld op een negatieve manier zien.
Slaap is een fundamentele vereiste voor lichamelijk en geestelijk welzijn, maar het belangrijkste aspect is om op bepaalde uren te slapen, oftewel in die periode die wordt gedefinieerd als de biologische circadiane nacht (vanaf middernacht). Als je na deze tijd wakker blijft, loop je het risico impulsief te handelen, zonder overmatig na te denken of zelfs gedrag te vertonen dat schadelijk is voor jezelf en voor anderen.
via frontiersin
Dit alles houdt, althans theoretisch, verband met de veranderingen die 's nachts in onze hersenen plaatsvinden, wat leidt tot een verandering in de manier waarop we ons tot de wereld verhouden. Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat en er geen diepgaande analyses zijn uitgevoerd, is er toch een verband ontstaan tussen schadelijk gedrag en wakker zijn. Gebrek aan slaap heeft niet alleen een negatief effect op het mentale welzijn, maar ook op de fysieke fitheid, omdat je het risico loopt verkeerd te eten en zelfs eetbuien te krijgen.
In de ochtend heb je meer kans om de wereld in een positief daglicht te zien en er dus gunstige relaties mee aan te gaan. De reden is dat overdag de circadiane invloeden zijn afgestemd op het wakker zijn, terwijl de nacht op de slaap. Als je daarom 's nachts wakker blijft, wordt de meeste informatie in een negatief daglicht gesteld. Ons brein, dat wordt beïnvloed door circadiaanse ritmes, kan ons daarom 's nachts ertoe aanzetten om overhaaste keuzes te maken, die we overdag niet eens zouden overwegen.
Elizabet Kleran, van de afdeling neurologie van het Massachusetts General Hospital, stelt dat circadiane verschillen een belangrijke invloed hebben op ons gedrag. Juist om deze reden is het wenselijk dat de wetenschap zich in dit onderzoek verdiept en tests doet om te begrijpen hoe 's nachts wakker blijven onze visie op de wereld kan beïnvloeden.
Wat vind jij, heb je ooit veranderingen opgemerkt in de manier waarop je relateert als je 's nachts niet hebt geslapen?