Zijn schoolgaande kinderen te oud om bij mama en papa te slapen? Dit onderzoek onthult het ons
Het al dan niet slapen met je kinderen is een veelbesproken onderwerp in de huiskamers van ouders over de hele wereld. Zoals alle onderwerpen van groot debat, ziet ook co-sleeping twee facties opgesteld, gewapend met onweerlegbare redenen.
Aan de ene kant beweren voorstanders dat slapen met kinderen de hechting tussen ouder en kind verbetert, de emotionele stabiliteit van kinderen verbetert en hen helpt te slapen; tegenstanders daarentegen stellen dat kinderen op deze manier nooit onafhankelijk zullen zijn en dat de slaap van de ouders ernstig in gevaar komt.
Een kinder-slaappsycholoog en expert heeft geprobeerd deze vraag te beantwoorden.
via Medicalxpress
Samen slapen is een veel wijdverbreidere praktijk dan je denkt en hoewel gegevens over de verspreiding ervan in de westerse wereld schaars zijn, hebben recente onderzoeken aangetoond dat in China 25% van de pre-adolescenten bij hun ouders slaapt, in Brazilië doet 47% van de schoolgaande kinderen dat wel eens, terwijl in Italië het percentage rond de 30% ligt. In het Westen ontstond de afkeer van samen slapen pas in de negentiende eeuw, na veranderingen in het gezin die leidden tot meer discipline bij kinderen, evenals een kwestie van imago: het waren in feite de minst vermogenden om allemaal samen te slapen vanwege het gebrek aan ruimte in hun huizen.
Maar is het echt zo verkeerd om met je kinderen te slapen?
Kinderen zijn als sociale dieren niet bereid om alleen te slapen en hebben hiervoor ouderlijke steun en een variabele en subjectieve periode nodig. Onderzoek heeft namelijk bevestigd dat het belangrijker is om een gevoelige baby te ondersteunen en te voeden dan hem te dwingen alleen te slapen en dat het geen probleem is voor de ontwikkeling van zijn onafhankelijkheid. Het is namelijk aangetoond dat het op de lange termijn resulteert in een grotere veerkracht van het kind, dat spontaan zal vragen om alleen te slapen wanneer hij zich daar klaar voor voelt.
Ben je bezorgd dat je kinderen te groot lijken om bij je te slapen? Vraag jezelf af waarom je kind dit doet: gevoeligheid, zorgen of moeite om in slaap te vallen? Of vindt hij het gewoon fijn? In het eerste geval kun je eraan werken om de moeilijkheden weg te nemen, in het tweede geval staat niets je in de weg om hiermee door te gaan, als het ook voor jou prettig is. Kinderen zullen geen averechts effect hebben door samen te slapen, verzekert het onderzoek. Ze zullen spontaan om hun onafhankelijkheid vragen als ze er klaar voor zijn. Als je ze liever meteen wilt laten wennen, zijn er veel strategieën om je kinderen naar hun slaapkamer te leiden.
Wat vind jij? Ben je een co-sleeper of een voorstander van onafhankelijkheid?