Een nieuwe planeet volledig bedekt met water ontdekt: het bevindt zich op 100 lichtjaren van de aarde
De hemelse uitgestrektheid die zich boven ons hoofd uitstrekt, heeft altijd de nieuwsgierigheid van de mens geïnspireerd. Zozeer zelfs dat ruimtevaart en onderzoek door de eeuwen heen exponentieel zijn toegenomen. Het plezier van ontdekking heeft wetenschappers ertoe aangezet om nieuwe hemellichamen te analyseren en te proberen te vinden. Onderzoekers van de Universiteit van Montreal bereikten dit door een nieuwe exoplaneet te individueren, geïdentificeerd met de naam TOI-1452b. Deze nieuwe wereld draait om een van de twee sterren van het Draco-systeem (zeer vergelijkbaar met het zonnestelsel).
De nieuwe ontdekking werd mogelijk gemaakt dankzij de ruimtetelescoop Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), die wordt gebruikt om planetaire systemen die grenzen aan de aarde constant te controleren.
De Canadese universiteitsprofessor René Doyon zei bijzonder trots te zijn op deze ontdekking, omdat het niet alleen een nieuwe impuls geeft aan wetenschappelijk onderzoek, maar ook "het hoge kaliber van onze geleerden en onze instrumenten aantoont". Dankzij hun nauwkeurige instrumentatie was het mogelijk om de exoplaneet in meer detail te analyseren, zelfs om zijn massa in te schatten.
Er wordt aangenomen dat het een rotsachtige structuur heeft zoals de aarde, maar dat het veel vochtiger is. Een diepere analyse zou hebben aangetoond dat 30% van zijn massa uit water bestaat. Precies om deze reden is het geherdefinieerd als "Oceaanplaneet”. In feite is het meest interessante aspect dat het volledig bedekt lijkt te zijn door een dikke laag water. Dit zou het erg doen lijken op sommige manen van Jupiter en Saturnus.
De aarde bijvoorbeeld, die vaak de "Blauwe Planeet" wordt genoemd, is voor 70% van het oppervlak bedekt door de zee, maar water vormt slechts 1% van zijn massa. In vergelijking met de onze is deze nieuwe planeet echt te identificeren als een oceaan.
De onderzoeken rond deze ontdekking zullen worden voortgezet. Zoals professor Doyon uitlegt: "Zo snel mogelijk zullen we het gebruik van de James Webb-telescoop gebruiken om deze vreemde en wonderlijke wereld nog nauwkeuriger te observeren." De studie van TOI-1452b zou ons in staat kunnen stellen om de atmosfeer beter te begrijpen, maar vooral wat de kenmerken zijn van een oceanische planeet.
Zou dit lopende onderzoek kunnen helpen om de ruimte rondom planeet Aarde te begrijpen?