Volgens wetenschappers kunnen sommige stoffen in tatoeage-inkt kankerverwekkend zijn
Het is niet alleen een mode, tatoeages zijn een traditie die zijn wortels heeft in de geschiedenis. Inmiddels heeft bijna iedereen een tatoeage. Body art is een echte artistieke expressie geworden. Om deze reden heeft de wetenschap ervoor gekozen om zich te concentreren op de gebruikte inktsoorten, omdat veel daarvan stoffen bevatten die ernstige huidaandoeningen kunnen veroorzaken. Tot nu toe hadden we ons nooit gericht op de elementen waaruit ze zijn samengesteld.
In eerste instantie ging het in feite bijna uitsluitend om de verspreiding van ziekten als gevolg van slechte reiniging of het niet steriliseren van de juiste instrumenten, of om de infecties die zich zouden kunnen hebben ontwikkeld bij het maken van de incisie om ervoor te zorgen dat de inkt erin doordringt. Wetenschappers van de State University of New York (SUNY) waren betrokken bij deze nieuwe studie en presenteerden hun resultaten op de bijeenkomst van de American Chemical Society in Chicago.
via Dailymail
Bij het zetten van een tatoeage moet de meeste aandacht worden besteed aan de inkt, die voornamelijk bestaat uit 2 elementen: het pigment, een molecuul dat de kleuring mogelijk maakt, en de dragervloeistoffen, meestal op basis van alcohol. Veel etiketten vermelden echter niet alle chemische elementen die in de verbinding voorkomen.
Wetenschappers hebben deze elementen geanalyseerd en vastgesteld dat ze op zichzelf niet gevaarlijk zijn, het probleem doet zich voor als ze in contact komen met bacteriën die op de huid aanwezig kunnen zijn of als ze worden blootgesteld aan een overmatige hoeveelheid ultraviolette stralen. Op dat moment kunnen deze componenten kankerverwekkend worden. De pigmenten die gevaarlijk kunnen zijn, zijn groen en blauw, zo erg zelfs dat de Europese Unie het gebruik ervan heeft verboden.
Een van de aspecten waar onderzoekers zich het meest zorgen over maken, is echter de grootte van de deeltjes waaruit de inkt bestaat, deze zijn ongeveer 100 nanometer, oftewel zo klein dat ze het celmembraan kunnen binnendringen en schade kunnen veroorzaken, waardoor kankerverwekkende mutaties kunnen ontstaan.
De wetenschappers werken aan de website What's In My Ink, die een volledige lijst zal bevatten van alle componenten die worden gebruikt in de inkten die te koop zijn. Misschien kunnen tatoeages op die manier veiliger zijn.
Image credit: https://www.wallpaperflare.com/laboratory-medical-medicine-hand-research-test-doctor-wallpaper-aojep