Egypte: 2600 jaar oude kaasblokken ontdekt in aarden potten

Janine image
door Janine

03 Oktober 2022

Egypte: 2600 jaar oude kaasblokken ontdekt in aarden potten

Het zoeken naar vondsten die teruggaan tot oude beschavingen is al eeuwenlang een zeer fascinerend werk die vol verrassingen zit en de Egyptische beschaving is er zo een die altijd archeologen heeft aangetrokken, en hen ook sensationele vondsten heeft gegeven. Van de indrukwekkende monumenten die door de eeuwen heen ongeschonden zijn gebleven tot de perfect bewaard gebleven overblijfselen van archeologische vindplaatsen in de belangrijkste bezienswaardigheden, tot de getuigenissen van het gewone leven die gevonden zijn bij de opgravingen van de dorpen, om nog maar te zwijgen van de intacte schat van de farao Toetanchamon; Egypte is een zeer vruchtbaar land, wat ons altijd blijft verbazen.

Hoewel er eeuwen zijn verstreken sinds de eerste archeologische opgravingen, zijn er vandaag de dag nog steeds onontgonnen plekken en komen er steeds nieuwe en buitengewone vondsten uit de woestijn. En werkelijk ongelooflijk was de ontdekking waarover we je nu gaan vertellen, die plaatsvond op een van de beroemdste plaatsen: Saqqara in Gizeh. Laten we samen uitzoeken waar het om gaat.

via Ancient origins

Stel je voor dat je kaas vindt die 2600 jaar onbeheerd in een warme omgeving is achtergelaten: nu heb je een idee van het tafereel dat tijdens de laatste opgraving bij de archeologen van Saqqara, Egypte, tevoorschijn kwam. Je hebt het goed begrepen: de sensationele vondst bestaat uit verschillende blokken halloumi kaas die dateren uit de zesentwintigste dynastie (664-525 v.Chr.). Halloumi is een traditionele Cypriotische kauwkaas, gemaakt met geiten-, schapen- en soms koemelk, die ook rauw kan worden gegeten, maar met een hoog smeltpunt leent het zich goed om te worden gegrild of gebakken.

Mostafa Waziri, algemeen secretaris van de Hoge Raad van Egyptische Oudheden, zegt in een persbericht dat de blokken werden gevonden in een groep keramische vaten met inscripties in het demotisch, een oud Egyptisch schrift dat op de beroemde steen van Rosetta is gevonden.

Pexels

Pexels

Het gebied van Saqqara heeft ons al langer talloze oude vondsten opgeleverd. De huidige werkzaamheden begonnen in 2018 en hebben een zeer opwindende schat aan het licht gebracht; de meest sensationele ontdekking is in 2020, toen honderden artefacten werden gevonden op de site die het onderwerp werden van een documentaire op Netflix. Die van 2022 is het zesde seizoen van opgravingen en is op de best mogelijke manier geopend met de halloumi vazen ​​​​uit de zesentwintigste of zevenentwintigste dynastie (ongeveer 664-404 v.Chr.) en nog eens 250 perfect bewaarde artefacten.

We kunnen niet anders zeggen: vijfduizend jaar na haar oprichting lijkt de Egyptische beschaving vitaler dan ooit en blijft ze ons talloze, sensationele verrassingen voorhouden!