Fosforescerende strepen om 's nachts snelwegen te verlichten: Australië begint ermee te experimenteren
De duisternis van de nacht maakt het steeds moeilijker om objecten te onderscheiden, dit wordt nog ingewikkelder als je in een auto zit. Te vaak zijn sommige straten slecht verlicht, zelfs de straatlantaarns werken vaak niet en hebben constant onderhoud nodig. Weinig licht kan een probleem zijn, al was het maar bij het onderscheiden van de rijbaan of het identificeren van een bocht.
Nu is dit echter misschien niet langer een zorg, dankzij de uitvinding van fosforescerende strepen. Wat zijn dat precies?
via Epochdaily
Op de Australische snelwegen worden lange fosforescerende strepen aangebracht, waardoor de rijbaan beter te onderscheiden is. Op deze manier zal er ’s nachts met een nieuw licht worden geschenen, wat de reis veiliger zal maken. Deze praktijk zal vooral degenen helpen die onbekende wegen inslaan.
Het idee kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen het Australische bedrijf Tarmac Linemarking, OmniGrip en Vic Roads. De eerste koos ervoor om, om deze innovatieve creatie te laten zien, foto's en video's op haar Facebook-pagina te publiceren, waar ze kilometers snelweg lieten zien die verlicht waren door deze fosforescerende strepen.
Het concept is in principe hetzelfde als de stickers die oplichten in het donker. Om dit te doen, wordt fotoluminescentie gebruikt, hierdoor stralen de objecten bedekt met een speciale film 's nachts al het licht uit dat ze overdag hebben geabsorbeerd. Op deze manier slagen ze erin om op te lichten in het donker.
Het bedrijf Tarmac Linemarking bedekt de lijnen die de rijbanen afbakenen met een speciale "film" die de zonnestralen absorbeert. Er is onderzocht dat de absorptie van daglicht deze strepen een autonomie van ongeveer 8 uur mogelijk maakt. Bedrijfsmanager John Emanuelli zei dat "tijdens de test veel belangstelling was, omdat het echt een uitstekend product is".
Hoewel dit een innovatief project is, is het niet de eerste keer dat in dit gebied fotoluminescentie wordt toegepast, aangezien dit al op enkele wegen in Nederland is toegepast. Bovenal wordt het ook gebruikt op kleding van fietsers om hun uitstapjes veiliger te maken.
De aandacht voor horizontale wegmarkering neemt steeds meer toe. Om deze reden zal dit experiment uit Australië zich hoogstwaarschijnlijk binnenkort over de hele wereld verspreiden.
Het is zeker een manier om de veiligheid op de weg te vergroten, wat denk jij?