Is het mogelijk om de lengte van ons leven te voorspellen? Volgens de wetenschap zijn het de ogen die het onthullen
Kun je de exacte lengte van je leven voorspellen? Het antwoord is natuurlijk nee, en als je erover nadenkt, is het maar beter ook: weten op welke dag je bestaan eindigt, zou enige zorg baren naarmate de gebeurtenis nadert, zelfs als het je aan de andere kant in staat zou stellen om vòòr die specifieke datum alles te doen wat je wilt. Hoewel het onmogelijk is om het moment met zekerheid vast te stellen, heeft de wetenschap een methode gevonden die ons een idee kan geven door onze ogen te bestuderen.
via Labpulse
Het middel dat de levensduur van een persoon kan aangeven, is de analyse van het verschil tussen de werkelijke leeftijd van een persoon en de biologische leeftijd van het netvlies. Dit verschil zou een hulpmiddel kunnen zijn voor ruwe schattingen van de jaren die ons nog resten. De wetenschap heeft namelijk aangetoond dat de kleine vaten in het netvlies betrouwbare getuigen kunnen zijn van onze algemene gezondheidstoestand, vooral wat betreft de bloedsomloop en de hersenen. Naarmate de jaren verstrijken, nemen de risico's op het ontwikkelen van ziekten toe, maar het percentage van dit gevaar varieert van persoon tot persoon van dezelfde leeftijd.
Ieder van ons heeft een subjectieve "biologische veroudering" en dit is waar de onderzoekers zich op hebben gericht, aangezien het niet hand in hand gaat met echte veroudering, degene die wordt gekenmerkt door het aantal kaarsjes op de taart. Om het "leeftijdsverschil van het netvlies" te identificeren, analyseerde het team met behulp van deep learning de binnenkant van het achteroppervlak van het oog van 46.969 volwassenen tussen de 40 en 69 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 19.200 van de beelden van de achterzijde van het rechteroog van 11.052 gezonde deelnemers bevestigden de effectiviteit van dit voorspellingssysteem voor de leeftijd van het netvlies: in deze gevallen werd een sterke gelijkwaardigheid met de werkelijke leeftijd gevonden.
De kloof werd vervolgens geëvalueerd op de rest van de steekproef, bestaande uit 35.917 mensen, met een follow-up van 11 jaar, waarin 5% van de deelnemers stierf als gevolg van de ontwikkeling van ziekten en andere aandoeningen. In de loop der jaren is aangetoond dat grotere leeftijdsverschillen in het netvlies sterk samenhangt met het risico op overlijden, hart- en vaatziekten en kanker. Elk jaar van verschil komt overeen met een risicoverhoging van 2-3%. Dezelfde studiemethode, toegepast op het linkeroog, leverde gelijkwaardige resultaten op.
“Onze nieuwe resultaten hebben vastgesteld dat het leeftijdsverschil in het netvlies een onafhankelijke voorspeller is van een verhoogd risico op overlijden. Deze bevindingen suggereren dat de leeftijd van het netvlies een klinisch significante biomarker van veroudering kan zijn”, legden de onderzoekers uit. "Het netvlies biedt een uniek en toegankelijk 'venster' om de ziekteprocessen te beoordelen die ten grondslag liggen aan systemische vasculaire en neurologische aandoeningen die verband houden met het risico op overlijden."
De observationele studie lijkt de resultaten van eerder onderzoek te bevestigen en onderschrijft daarmee de veronderstelling dat het netvlies een belangrijke rol speelt in het verouderingsproces en in de levensduur zelf.