Teefjes denken dat hun baasjes niet intelligent zijn: de wetenschap legt uit waarom
Er wordt gezegd dat de hond de beste vriend van de mens is. Veel mensen houden er van om zich te omringen met deze harige dieren, omdat ze aanhankelijke en trouwe levensgezellen zijn, ook al beginnen sommigen van gedachten te veranderen na een van de recente ontdekkingen. Tot nu toe dacht men dat ze een band hadden met hun baasjes zonder hen ooit te beoordelen, maar blijkbaar is dit niet het geval.
Dankzij onderzoek is namelijk aangetoond dat honden hun baasjes beoordelen, dat zegt de wetenschap, die hun gedrag heeft bestudeerd en benadrukt dat teefjes alleen competente individuen observeren en benaderen, dat wil zeggen degenen die erin slagen een bepaalde taak te voltooien.
via Dailymail
Het experiment werd uitgevoerd aan de Japanse Universiteit van Kyoto, door een team van wetenschappers onder leiding van Hitomi Chijiiwa. Onderzoek heeft aangetoond dat honden, vooral vrouwtjes, het gedrag van hun baasjes bestuderen en beoordelen. Dit alles werd geëvalueerd aan de hand van een specifiek experiment.
De honden werden voor twee mensen geplaatst, elk met een container. De een was bekwaam en kon zonder problemen het deksel verwijderen, terwijl de ander moeite had om dezelfde handeling uit te voeren.
Reuen observeerden beide mensen zonder onderscheid of voorkeuren te maken. De teefjes daarentegen wendden hun blik vrijwel onmiddellijk af van degene die de container niet kon openen, terwijl ze veel langer naar het competente individu keken en deze laatste zelfs naderden.
Honden, de dieren die het meest in contact staan met mensen, hebben misschien hun gedrag leren kennen en ontcijferen, maar ze lijken vooral een manier te hebben gevonden om te communiceren.
Meestal lijkt het erop dat honden zich voornamelijk hechten aan degenen die het vriendelijkst zijn, maar bovenal gul met voedsel. "De resultaten van het experiment toonden - legt Chijiiwa uit - hoe teefjes de vaardigheden van individuen identificeren en zich erop focussen. Verdere tests zouden de verschillen tussen reuen en teefjes kunnen aantonen in de manier waarop ze mensen evalueren."
Dit onderzoek is zeer interessant, juist omdat het onderstreept hoe de band tussen mens en hond niet uitsluitend wordt bepaald door sociale eigenschappen, maar ook door niet-sociale eigenschappen zoals vaardigheden of competentie.
Een onderzoek dat ons misschien in staat zal stellen onze harige vrienden nog beter te begrijpen, wat denk jij?