Een half uur per dag boos worden is goed voor de gezondheid van de hersenen: dat zegt de wetenschap
Woede is door de mens altijd ervaren als een negatief gevoel, waartegen men zich moet verdedigen en zoveel mogelijk moet ontsnappen. We proberen altijd te vermijden dat iemand kwaad wordt en dat we er onder lijden. Maar zijn we er echt zeker van dat woede op zichzelf slechts een negatieve emotie is? Als je er goed mee omgaat en stuurt, kan woede zelfs nuttig zijn. We zijn er zeker van dat je, als je erover nadenkt, ook in jouw leven voorbeelden kunt vinden. Hoe vaak heb je je huis van top tot teen schoongemaakt om je woede op je partner te uiten? Of hoeveel doelen heb je bereikt na mislukte pogingen waar je boos om was geworden?
Woede kan dus ook positieve implicaties hebben en de wetenschap laat ons nu zien dat deze voordelen ook in onze geest worden weerspiegeld. Laten we uitzoeken hoe.
De voordelen van woede die je niet verwacht
Uit een recent onderzoek van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) is gebleken dat tot 30 minuten per dag boos worden belangrijke voordelen voor onze hersenen kan opleveren. Deze voordelen zijn te danken aan de productie van belangrijke hormonen in ons zenuwstelsel, die de “vecht- of vluchtreactie” bepalen. “Woede is een reactie die het centrale zenuwstelsel moet vertonen om een bepaald soort ongemak onder ogen te zien of te vermijden en er enig voordeel uit te halen. Als het op de juiste manier wordt gedaan, maakt het ons zelfs competitief, en daarom is het nuttig”, legt professor Eduardo Calixto Gonzalez uit, academicus van de psychologiefaculteit van UNAM en auteur van het onderzoek.
Woede maakt twee hormonen vrij in de hersenen: noradrenaline, verantwoordelijk voor een verhoging van de bloeddruk en hartslag, en dopamine, een hormoon dat geassocieerd wordt met beloning en plezier. Tegelijkertijd worden de serotonine- en vasopressinespiegels verlaagd. Deze biochemische veranderingen treden onmiddellijk op en leiden tot een toename van het geheugen en de concentratie.
Maar pas op dat je niet overdrijft
Maar dat is nog niet alles. Volgens professor Calixto “worden we tegelijkertijd minder gemakkelijk bedrogen en besteden we meer aandacht aan sommige objecten die we onder normale omstandigheden niet zouden opmerken". Woede is daarom welkom, omdat het ons competitiever en oplettender maakt. Maar pas op dat je het niet overdrijft.
Na 40 minuten komt namelijk cortisol om de hoek kijken, met alle daaruit voortvloeiende symptomen van ongemak. Om deze reden is woede zelfbeperkend en heeft de neiging om na 30-40 minuten op natuurlijke wijze af te nemen. “Wie het langst boos blijft, handelt of heeft een leerproces waarbij het voor hem nuttig is om boos te zijn om te krijgen wat hij wil”, besluit professor Calixto.
Alternatieven voor woede
De studie heeft een oneerbiedige en satirische noot die misschien een beetje gericht is op de levensstijl van de moderne mens, waarin het lijkt alsof woede onmogelijk te vermijden is. Het heeft echter weinig zin om een negatieve reactie in het lichaam op te wekken om voordelen te verkrijgen. Je kunt net zo goed alternatieven vinden die geen bijwerkingen hebben: hier zijn alternatieven voor woede die hetzelfde effect hebben als het stimuleren van de productie van dopamine en noradrenaline:
- Lichaamsbeweging: sportieve activiteit of training verhoogt de concentratie van noradrenaline, omdat het lichaam deze als stressvolle situaties ervaart.
- Naar muziek luisteren: het volume verhogen van een nummer dat ons een goed gevoel geeft, stimuleert de aanmaak van dopamine in het lichaam.
- Meditatie of gebed: het is aangetoond dat deze praktijken een goed dopaminegehalte behouden.
- Winkelen: een winkelervaring, beter nog in goed gezelschap, verhoogt de concentratie dopamine.
Woede kan dus ook gunstige effecten op het lichaam hebben, zolang het maar beperkt blijft in tijd en intensiteit. Word maar boos, maar pas op dat het niet te lang duurt! Maar als je echt iets goeds wilt doen voor jezelf, word dan helemaal niet boos – of probeer het in ieder geval niet te doen – en wijd je aan veel aangenamere activiteiten.