Recordbrekende tweeling: ze werden geboren uit ingevroren embryo's uit 1992
Veel paren die graag kinderen willen maar moeite hebben om zwanger te worden, besluiten alternatieve oplossingen te kiezen, zoals bijvoorbeeld in-vitrofertilisatie. De ingevroren embryo's worden dankzij de bevruchte eicellen van een andere vrouw in de baarmoeder van de moeder geïmplanteerd, waardoor de zwangerschap tot stand komt. Zo was het voor een stel uit Oregon, dat echter populair is geworden op internet vanwege een uitzonderlijk en verschillend feit dan de anderen: man en vrouw kregen in feite een tweeling, een jongen en een meisje, geboren uit ingevroren embryo's van 30 jaar geleden.
via New York Post
Rachel Sathrum beviel op 22 april 1992 van de kleine Lydia en Timothy Ridgeway, geboren uit ingevroren embryo's: we hebben het over recordkinderen, aangezien dit de langstlevende embryo's zijn die ooit zijn geregistreerd. Ze werden tot 2007 opgeslagen in een vruchtbaarheidslaboratorium van de West Coast, voordat ze door het anonieme paar werden gedoneerd aan het National Embryo Donation Center (NEDC) in Tennessee, een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met embryodonatie. Dit gebeurt wanneer een stel dat voor IVF kiest meer bevruchte eicellen produceert dan ze eigenlijk nodig hebben en besluit ze in te vriezen, te doneren voor onderzoek of aan andere stellen die een kind willen.
De NEDC zei dat Timothy en Lidia officieel het record hebben gevestigd voor baby's die uit embryo's zijn geboren die zo lang waren ingevroren. Het vorige record komt van het centrum in Knoxville, waar twee zussen werden geboren uit ingevroren embryo's van respectievelijk 27 en 24 jaar oud.
De Ridgeways waren pas 3 en 5 jaar oud toen hun tweeling in vitro werd verwekt door een anoniem stel: de echtgenoot was 50, terwijl de eiceldonor 34 was. Rachel en Philip, die de donordatabase raadpleegden, zochten opzettelijk naar de categorie "speciale overweging", waarvoor het moeilijker was om ontvangers te vinden. De datum van invriezing werd niet aangegeven, ook al begrepen de Ridgeways onmiddellijk dat het enige tijd geleden moet zijn gebeurd: wat ze zich echter niet konden voorstellen, is dat ze zelfs de oudste waren die ooit zijn geregistreerd.
We hebben niet geprobeerd de langste ingevroren embryo's ter wereld te krijgen. We wilden gewoon degenen die het langst hadden gewacht," zei Philip. Het echtpaar heeft nog vier andere kinderen van acht, zes, drie en twee jaar. Er waren vijf dertig jaar oude embryo's, waarvan er slechts drie bruikbaar waren en waarvan er twee overleefden in Rachels baarmoeder. "In zekere zin zijn het onze oudste kinderen, ook al zijn het onze jongste kinderen."
Welkom recordbrekende tweeling!