Introductie van het eerste project ter wereld waarmee je het uiterlijk van je kinderen kunt kiezen
Veel stellen willen een kind en sommigen dromen ervan dat het een jongen wordt in plaats van een meisje of vice versa, maar eigenlijk is het enige belangrijke dat het gezond is. Je voorstellen dat je het geslacht of zelfs de somatische kenmerken kunt kiezen, is pure sciencefiction, of dat is in ieder geval altijd zo geweest. Een laboratorium in Berlijn heeft het namelijk gerealiseerd: na 50 jaar wetenschappelijk onderzoek zal het mogelijk worden om te bepalen hoe een kind eruitziet met behulp van een speciaal menu. Laten we er meer over te weten komen.
Het Berlijnse laboratorium EctoLife is het geesteskind van wetenschapscommunicator en biotechnoloog Hashem Al-Ghaili, gerealiseerd na vijf decennia van baanbrekend onderzoek. Het idee ontstond om koppels met vruchtbaarheidsproblemen kinderen te laten krijgen, maar met een innovatieve mogelijkheid: de somatische kenmerken en dus het uiterlijk van het kind kiezen door een menu te raadplegen. EctoLife zou elk jaar ongeveer 30.000 kinderen geboren kunnen laten worden en, via een speciaal "elitepakket", zouden ouders de kleur van de ogen en het haar kunnen selecteren, maar niet alleen: het is ook mogelijk om de lengte en intelligentie te specificeren, alsook de fysieke kracht.
"We introduceren EctoLife, 's werelds eerste faciliteit in zijn soort die volledig wordt aangedreven door hernieuwbare energie", aldus Al-Ghaili. Volgens de biotechnoloog zou zijn oplossing niet alleen het lot kunnen verbeteren van vrouwen met voortplantingsproblemen, maar ook van die landen waar de bevolking sterk afneemt.
Het enige obstakel voor zijn doel zijn ethische problemen, die voorkomen dat zijn project een volwaardige realiteit wordt. "Elke afzonderlijke functie die in het concept wordt genoemd, is 100% gebaseerd op wetenschap en is al bereikt door wetenschappers en ingenieurs. Het enige dat overblijft is een prototype te bouwen door alle functies in één apparaat te combineren. In termen van tijd hangt veel af van ethische richtlijnen. Op dit moment is onderzoek op menselijke embryo's niet langer dan 14 dagen toegestaan. Als deze beperkingen worden versoepeld, zal EctoLife binnen 10 tot 15 jaar overal op grote schaal worden gebruikt. Voeg daar nog vijf jaar publieke bewustwording en voorlichting aan toe om mensen te helpen ontvankelijker te maken voor technologie."
De hele structuur herbergt 75 laboratoria met elk 400 groeicapsules, die de natuurlijke ontwikkelingsomstandigheden van een embryo kunstmatig simuleren. Via een scherm dat ook is verbonden met een specifieke smartphone-applicatie, is het mogelijk om de voortgang van het kind in realtime te volgen.
"Elke groeicapsule is uitgerust met sensoren die de vitale functies van je baby kunnen controleren, waaronder hartslag, temperatuur, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en zuurstofverzadiging. Het door kunstmatige intelligentie aangedreven systeem controleert ook de fysieke kenmerken van je kind en rapporteert eventuele genetische afwijkingen."
Bovendien, volgens de theorie dat kinderen taal beginnen te leren door naar de stem van hun moeder te luisteren, zijn EctoLife-capsules uitgerust met luidsprekers die woorden, geluiden en muziek reproduceren. "Ons doel is om intelligente nakomelingen te bieden die jouw intelligente keuzes echt weerspiegelen. En als je wilt dat je kind zich onderscheidt en een mooiere toekomst heeft, biedt ons Elite-pakket je de mogelijkheid om elk kenmerk van je kind te veranderen door middel van een breed scala van meer dan 300 genen. Het stelt je ook in staat om eventuele erfelijke genetische ziekten die deel uitmaken van je familiegeschiedenis te corrigeren.'
Ongetwijfeld een project van extreme vooruitgang: wat vind jij ervan? Een acceptabele oplossing of een die alle grenzen overschrijdt?