Hij creëert een volledig fictief leven met kunstmatige intelligentie: "Het ziet er echt uit"
Met de virtuele en kunstmatige intelligentie wordt de grens tussen realiteit en fictie steeds vager, maar dat niet alleen: als voorheen het onderscheiden van de twee dimensies eenvoudig en onmiddellijk was, begint het nu ingewikkeld te worden om het verschil te herkennen. In feite maken technologie en de ontwikkelingen ervan het mogelijk om mensen, scenario's en contexten op zo'n plausibele manier na te bootsen dat ze de waarnemers in verwarring brengen. Maar is het zelfs mogelijk om kunstmatig leven te creëren, volledig gebaseerd op fictie? Daar lijkt het wel op, blijkt uit de ervaring van een directeur die zich een maand lang in deze onderneming heeft gewaagd.
via 20 minutes
kylevorbach/Youtube screenshot
Kyle Vorbach, regisseur en scenarioschrijver, deed ongeveer 30 dagen alsof hij een leven leidde dat niet bestaat, maar niemand begreep het. In feite heeft de man foto's gemaakt die op zijn sociale accounts zijn gedeeld, maar die geen echte situaties en echt bestaande mensen weerspiegelden. Om dit mogelijk te maken, gebruikte hij een programma voor kunstmatige intelligentie, de beeldgenerator Stable Diffusion, waarmee hij foto's kan maken die er absoluut echt uitzien, maar dat helemaal niet zijn. Het begon allemaal met de wens om nieuwe profielafbeeldingen voor zijn sociale pagina's te maken, vervolgens bij het programma aan te komen en het uit nieuwsgierigheid te bestuderen. Nadat hij een foto van zichzelf had geüpload en bewerkt, realiseerde hij zich dat het resultaat ongelooflijk was: "Een van de beste foto's die ik ooit heb gemaakt en ik hoefde er mijn slaapkamer niet eens voor uit.”
kylevorbach/Youtube screenshot
Vandaar het idee om het project voorbij het oorspronkelijke gebruik te brengen en nieuwe grenzen te ontdekken: "Ik gebruikte kunstmatige intelligentie om een complete nepreis naar New York te maken, waar ik mijn vriend ontmoette, ook gegenereerd met het programma. Iedereen geloofde dat mijn foto's echt waren, en toen begonnen de dingen vreemd te worden."
Zo kwam Vorbach op het idee om in Los Angeles een compleet nieuw alledaags leven op te bouwen, compleet met een appartement, een hond, een luxe auto, een belangrijke carrière en diverse sociale episodes: hoewel het in de ogen van de gebruikers echt leek, heeft het nooit bestaan. Aan het einde van de ervaring besloot hij een video op te nemen waarin hij tot in detail uitlegde over de constructie van zijn kunstmatige leven en de emotionele impact die dit op hem had.
kylevorbach/Youtube screenshot
"Toen ik aan dit project begon, was het voor de lol, maar toen werd het een veeleisende baan en uiteindelijk wist ik niet eens meer hoe ik eruit zag. Toen werd de persoon van Ryan Gosling geboren."
Natuurlijk is het opwindend en meeslepend om je voor te stellen dat je het leven van je dromen hebt, maar op een gegeven moment moet je terugkeren naar de realiteit en het zo mooi mogelijk maken. Het blijft hoe dan ook indrukwekkend hoe kunstmatige intelligentie valse maar absoluut geloofwaardige realiteiten kan genereren, vind je niet?