Bedrijf beboet medewerkers die collega's op vakantie storen: “Ze hebben er recht op om de stekker eruit te halen”
De grenzen tussen werk en vrije tijd zijn niet altijd duidelijk en goed gedefinieerd, verre van dat: als je eenmaal het kantoor verlaat - of je computer afsluit als je thuis werkt - is het niet ongebruikelijk om “na kantooruren” gecontacteerd te worden om onvoorziene problemen op te lossen of te reageren op e-mails en berichten van collega's in moeilijkheden. Hoewel niet gestoord worden en genieten van een welverdiende ontspanning normaal zou moeten zijn, lijkt dat steeds vaker niet het geval te zijn. Een bedrijf in Mumbai, in India, is het daar niet mee eens: de vrije tijd van werknemers moet worden gerespecteerd en daarom hebben ze een oplossing bedacht om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. Laten we eens kijken wat het is.
via CNN
Is de enige manier om jezelf tijdens de vakantie te beschermen tegen zakelijke telefoontjes, door je mobiele telefoon uit te zetten en jezelf niet-beschikbaar te stellen? Niet echt: de gedachte de collega die onze hulp zocht onrecht te hebben aangedaan, kan ons toch hinderen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het ons zelfs onze verdwijning zou kunnen laten opmerken, hoewel het ons volkomen recht is. Hoe vaak hebben we tijdens de vakantie met tegenzin een telefoontje of een e-mail beantwoord, gedreven door plichtsbesef en efficiëntie, waarbij we de nodige grenzen niet hebben gesteld?
Een bedrijf in Mumbai dat zich bezighoudt met fantasy spellen, Dream 11, wilde concreet optreden om dit probleem op te lossen, om zijn werknemers te beschermen: degenen die contact opnemen met hun collega's die om werkredenen vrij zijn, krijgen een boete van 100.000 roepies (gelijk aan tot circa 1.135 euro).
Het doel is om het personeel vrij te stellen van hun taken en te laten genieten van een welverdiende rust, waarbij de juiste balans tussen werk en privé wordt hersteld: de zogenaamde "unplug", oftewel "loskoppelen" zonder geïrriteerd te raken door e-mails en telefoontjes. Dream 11 moedigt zijn werknemers aan om 7 dagen per jaar volledig weg te blijven van het werk, om energie op te doen zonder op enigerlei wijze gestoord te worden.
Harsh Jaine en Bhavit Sheth, oprichters van het bedrijf dat meer dan 1.000 werknemers heeft, zeiden: "Een keer per jaar, gedurende een week, worden onze werknemers uit het bedrijfssysteem gezet. Die week ononderbroken tijd hebben, helpt hen enorm en het helpt het bedrijf ook om iemands echte bijdrage te begrijpen."
Wat vind je van deze oplossing?