Bezorger spreekt klanten aan die geen fooi geven: "geen extra's, geen bezorging!"
Maaltijden laten bezorgen is erg handig. Als je honger hebt, maar je realiseert je dat er niets in de voorraadkast of koelkast ligt, dan neem je je toevlucht tot een bezorgservice. In dit geval hoef je de deur niet eens uit, met je smartphone kies je wat je wilt eten, selecteer je het restaurant, het product uit de menukaart en tot slot het tijdstip waarop je het wilt ontvangen. Dan hoef je alleen nog maar te wachten tot de bezorger arriveert met de bestelling. Maar ook in deze gevallen komt de eeuwenoude kwestie van fooien om de hoek kijken.
De hoofdpersoon van de bezorger van dit verhaal heeft besloten de bestelling niet te bezorgen bij al die klanten die hem geen fooi geven. Laten we eens kijken wat er is gebeurd.
De bezorger, op sociale media bekend onder het pseudoniem dashingtrader, werd beroemd nadat hij een video op zijn TikTok-pagina plaatste waarin hij in gesprek gaat met klanten die geen fooi achterlaten, in een poging iedereen ertoe aan te zetten iets extra’s te geven. In de clip is te horen hoe de bezorger tegen een man praat en vraagt of hij deze zin kent: "geen fooien, geen bezorging”.
In zijn video legt de bezorger uit dat er een groeiende trend is om hogere prioriteit te geven aan de bestellingen van die klanten die altijd een fooi hebben achtergelaten, terwijl het eten van degenen die liever geen extraatje geven op de planken blijft liggen, waardoor het koud wordt en in sommige gevallen niet eens bezorgd wordt.
"De bestellingen van klanten die nog nooit een fooi hebben gegeven, zijn de bestellingen die we eten als we honger hebben en gratis willen eten.”
Ondanks dat het doel van deze man is om zijn collega's te helpen iets extra's te krijgen, zijn er veel gebruikers die hem bekritiseerd hebben, in de overtuiging dat dit gedrag niet correct is, omdat je bij de bestelling meestal ook bezorgkosten betaalt en het niet juist is om ook een fooi achter te laten. "Ik laat nooit iets extra’s achter en ik krijg altijd mijn eten, want ik betaal bezorgkosten", "geef niet de klanten maar je werkgever de schuld" of, nogmaals, "als je dit werk niet leuk vindt, zoek dan iets anders!”.
Wat vind jij, vind je het juist om de bezorger hoe dan ook een fooi te geven of alleen als hij zijn werk uitstekend heeft gedaan?