Tijdens het renoveren van het huis ontdekt hij een heel oud fresco op de keukenmuur
Vaak worden bij verbouwingen in bepaalde woningen verrassende ontdekkingen gedaan. Als je in historische gebouwen woont, vooral in een kunststad, kan het gebeuren dat door een verflaag van de muren te verwijderen er een fresco tevoorschijn komt.
Het syndroom van Stendhal is dat gevoel van verbazing, bijna op het punt van flauwvallen, wanneer je voor kunstwerken van enorme schoonheid staat. Misschien is dit precies wat er gebeurde met de man die de hoofdpersoon is van het verhaal dat we gaan vertellen, die, toen hij zijn huis aan het renoveren was, een fresco ontdekte uit de jaren 1600 op de keukenmuur. Laten we in detail kijken wat er is gebeurd.
via Dailymail
Luke Budworth is een 29-jarige arts die tijdens het renoveren van zijn flat in Micklegate, York, Verenigd Koninkrijk, geschokt was toen hij een 17e-eeuws fresco verborgen zag achter een meubelstuk. De man had bouwvakkers gebeld omdat hij de keuken wilde veranderen, maar zodra ze de kastjes verplaatsten, realiseerden ze zich dat er een tekening op de muur was. Het kunstwerk beeld enkele scènes uit een boek uit 1635 genaamd Emblems uit, geschreven door de dichter Francis Quales. Op basis van latere analyses lijkt het schilderij uit 1660 te dateren, maar bovenal lijkt het erop dat de muur waarop de taferelen zijn geschilderd ouder is dan het gebouw.
"De eerste mensen die het vonden waren de arbeiders, die het achter de keukenkast vonden. Ik heb het nooit opgemerkt, ik dacht dat daar leidingen waren. Ik heb altijd geweten dat er een vreemd stuk muur was, maar ik wilde het nooit onderzoeken, ik dacht dat het een vlek op de muur was. Ik was echt emotioneel, ik viel bijna flauw. Eerst dacht ik dat het een oud victoriaans behang was, maar al snel zag ik dat het echt op de muur was getekend. Naar schatting uit 1660, het tijdperk van de burgeroorlog, het is erin geslaagd zelfs rampzalige gebeurtenissen te weerstaan".
Zodra hij het zag, nam hij onmiddellijk alle nodige voorzorgsmaatregelen, hij maakte er eerst een afdruk van en bedekte het vervolgens om te voorkomen dat het door zonlicht werd geraakt.
"Ik denk dat het een fresco van nationaal belang is, vooral in de context van York, waar muurschilderingen in huis vrij zeldzaam zijn. Ik zou willen dat het bekend werd en dat een bedrijf of promovendus naar voren zou komen en een conserveringsproject zou willen starten”.
Wat vind je hiervan?