5 trucs voor degenen die geen groene vingers hebben, om mooie en weelderige basilicum te kweken
Hoe staan jouw planten erbij? Voor veel mensen zijn de zogenaamde groene vingers een gave die allesbehalve vanzelfsprekend is, tot het punt dat ze bloemen en andere natuurlijke elementen in hun huis of tuin gewoon niet kunnen laten gedijen en goed kunnen verzorgen. Als de wens om iets in je omgeving te laten groeien zo sterk is, zelfs als tuinieren niets voor je is, wanhoop dan niet: het is mogelijk om merkbare resultaten te behalen door een paar kleine en eenvoudige trucs te volgen.
In deze kleine gids willen we je vertellen over basilicum, een mooie en geurige plant, perfect voor in de keuken en daarbuiten. Hoe het te cultiveren en weelderig te laten groeien zonder te verdorren? Je kunt de 5 trucs proberen die we op het punt staan op te sommen, werkelijk binnen ieders bereik. Klaar om ze in de praktijk te brengen?
via Fine gardening
1) We moeten de juiste pot en positie kiezen
Waar plaatsen we onze basilicum? De pot moet groot genoeg zijn en genoeg drainagegaten hebben, zodat hij de juiste hoeveelheid aarde heeft om goed te groeien. Als we het nodig achten, kunnen we de basilicum in meerdere plantjes verdelen. Je kunt beter een aardewerken pot kiezen in plaats van een plastic.
Als we een zeer lichte ruimte hebben, moeten we de basilicum daar neerzetten, maar pas op: deze plant mag niet in direct zonlicht staan. Dus wel licht, maar niet overdreven veel, anders lopen we het risico het te beschadigen!
Tenslotte: basilicum houdt niet van wind, dus zorg ervoor dat je hem op een plek zet die beschut is tegen de wind.
2) Hoe het water te geven
We moeten voorkomen dat het water onder de plant stagneert, we mogen het niet te veel of te weinig water geven: raak de grond aan en als het te droog is, is het tijd om het te bevochtigen. Als we daarentegen zien dat het nog vochtig is, is het nog geen tijd om water te geven. We moeten er op letten om alleen de aarde nat te maken en niet de bladeren (die kunnen we hooguit met sproeiwater bevochtigen) en er indien mogelijk voor kiezen om dit in de ochtend te doen, zodat de plant het vocht beter kan opnemen.
3) Welke grond te kiezen en hoe deze te bemesten?
Voor basilicum is gewone grond voldoende, mits deze goed doorlatend is. We kunnen er ook geëxpandeerde klei aan de onderkant toevoegen. Voor het beste resultaat kan twee keer per maand vloeibare organische mest aan het gietwater worden toegevoegd.
4) Wanneer oogst je de blaadjes en hoe?
Het is niet altijd het juiste moment om onze geliefde en geurige basilicum te oogsten; de beste periode is tussen juli en augustus, vooral in de vroege ochtend. Let op: als het zover is, denk er dan aan om niet de afzonderlijke bladeren te nemen, maar om de hele stelen te verwijderen. En als we ze verwijderen, laten we dat dan met onze vingers doen, niet met een schaar of mes, want zo behouden ze beter hun typische aroma.
5) Wat te doen met de bloemen?
Het is volkomen normaal - en ook een goed teken - dat onze basilicum bloeit. Jammer echter dat als we zijn bladeren willen oogsten en ze vervolgens ten volle willen benutten, we die witte bloemen zullen moeten verwijderen. Precies: het is belangrijk om de toppen van de stengels af te snijden voordat ze de witte bloemen presenteren die deze plant onderscheiden.
Zoals je hebt gezien, zijn dit waardevolle maar eenvoudig te volgen tips, waardoor we kunnen genieten van een weelderige, gezonde, geurige en langdurige basilicum, een perfecte bondgenoot voor vele recepten, en dat niet alleen! Heb je zin om het uit te proberen, misschien om je groene vingers uit te dagen?