Kun jij de kleur van deze aardbeien raden? De optische illusie die het web in verwarring heeft gebracht
De werkelijkheid is niet altijd zoals we denken dat we die zien. In feite krijgen alle individuen constant visuele impulsen, maar wat we waarnemen is niet altijd wat werkelijk wordt weergegeven. Onze ogen zijn voortdurend onderworpen aan optische illusies, die echter niets anders doen dan de werkelijkheid vervormen en ons tonen hoe uiterst wankel, maar vooral manipuleerbaar onze waarneming is.
Verschillende geleerden hebben dan ook gewerkt aan het maken van optische spellen met als doel aan te tonen dat ons brein ons vaak voor de gek houdt door de werkelijkheid te vervormen en misschien door iets nieuws en vreemds te associëren met iets bekends. Om deze reden heeft een psycholoog besloten een foto van bijzondere aardbeien te publiceren. Daarbij legde hij uit hoe onze geest redeneert. Laten we in detail kijken wat het is.
De Japanse professor psychologie Akiyoshi Kitaoka is een expert in het creëren van optische illusies die het brein desoriënteren, waardoor hij zelfs ziet wat er niet in het beeld aanwezig is. Om deze reden besloot hij een foto van aardbeien op zijn Twitter-profiel te plaatsen. Jammer echter dat er iets mis lijkt te zijn, de vruchten zien er grijs uit in plaats van rood. Maar wat is hun ware kleur?
Op het eerste gezicht lijken de aardbeien grijs. Als je ze echter goed gaat observeren, beginnen ze plotseling rood te worden. De reden is heel eenvoudig. De hersenen nemen het beeld waar en proberen langzaamaan de foto weer te verbinden met het voorwerp in kwestie en hoe het zich dat herinnert. Precies om deze reden, zelfs als de grijze vruchten voor het eerst worden gezien, beginnen de ogen ze langzaamaan als rood waar te nemen.
"De illusie - legde de professor uit - van de aardbeien is gemaakt met de twee kleuren methode. Het beeld is samengesteld uit alle pixels met een blauwgroene kleur, maar de vruchten zullen rood lijken. De aardbeien lijken roodachtig, zelfs als de pixels dat niet zijn". Daarom werd er geen enkele rode pixel gebruikt om het beeld van de aardbeien te creëren, maar het brein, juist omdat ze altijd proberen opnieuw verbinding te maken met wat het weet, maken de foto opnieuw met de echte kleuren van de vrucht.
Welke kleur hebben de aardbeien volgens jou op de foto?