Krokodillen kunnen zich voortplanten zonder bevruchting: de buitengewone ontdekking

Janine image
door Janine

16 Juni 2023

Laatste update: 13 Juli 2023

Krokodillen kunnen zich voortplanten zonder bevruchting: de buitengewone ontdekking

Ontdekkingen in het dierenrijk zijn vaak verrassend en de hoofdpersoon van dit artikel is een beroemd reptiel: de krokodil, een dier wiens lichaam bedekt is met hoornplaten. Om zich voort te planten, zoals vele andere soorten, neemt hij zijn toevlucht tot paring, nadat het mannetje een vrouwtje gekozen heeft. Voor het eerst hebben wetenschappers echter bewijs gevonden dat een exemplaar erin slaagde eieren te leggen zonder de hulp van een partner.

via Live Science

Tomás Castelazo/wikimedia commons-Not the actual photo

Tomás Castelazo/wikimedia commons-Not the actual photo

Voor het eerst hebben wetenschappers bewijs gevonden dat vrouwelijke krokodillen zich kunnen voortplanten en eieren kunnen leggen zonder te paren, met behulp van een uniek voortplantingssysteem dat mogelijk is ontstaan ​​in het tijdperk van de dinosauriërs. In 2018 werd namelijk een eenzame Amerikaanse krokodil 16 jaar in gevangenschap gehouden. Het exemplaar, een Spitssnuitkrokodil, legde een reeks eieren, waarvan er één een herkenbare foetus bevatte, ook een vrouwtje. Onderzoek toonde aan dat het genotypen deelde die identiek waren aan die van de moeder, alsof het een soort kloon was, wat suggereert dat de terminale fusie-automix het reproductiemechanisme was dat werd toegepast.

Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft genetische analyses uitgevoerd en ontdekte dat de krokodil eieren produceerde zonder een partner te hebben, dus zonder enige paring. Dit proces wordt parthenogenese genoemd en beschrijft maagdelijke geboorten, een vorm van ongeslachtelijke voortplanting waarbij vrouwtjes die normaal gesproken een mannetje nodig hebben om zich voort te planten, dit zelf kunnen doen door twee van hun cellen samen te smelten om een ​​levensvatbaar embryo van één ouder te genereren.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Deze ontdekking is van buitengewoon belang: maagdelijke geboorten werden gedocumenteerd bij krokodillen en vogels, en onderzoek suggereert dat oude voorouders van dinosaurussen dit voortplantingsvermogen mogelijk aan hen hebben doorgegeven. In feite behoren beide diersoorten tot een tak van reptielen, de archosauria genaamd, die destijds ook dinosaurussen en vliegende reptielen omvatte.

"De ontdekking biedt aantrekkelijke inzichten in de mogelijke voortplantingsmogelijkheden van uitgestorven verwanten van archosauria van krokodilachtigen en vogels, met name leden van Pterosauria en Dinosauria", schrijft het team van wetenschappers onder leiding van evolutiebioloog Warren Booth. De wetenschap realiseerde zich dat parthenogenese vaker voorkwam bij gewervelde dieren dan men zich had kunnen voorstellen, en sindsdien zijn er meer dan 80 soorten geregistreerd, waaronder hagedissen, slangen, haaien en roggen, die maagdelijke geboorten hebben gehad, en kwam tot de conclusie dat het een overlevingsstrategie zou kunnen zijn aangenomen door vrouwtjes als ze geen partner kunnen vinden.

Zelfs als de eieren in dit geval niet zijn uitgekomen, omdat de mannelijke genetische component ontbreekt, sluiten de onderzoekers niet uit dat de krokodillen zelfstandig levensvatbare nakomelingen kunnen voortbrengen. Echt ongelooflijk, vind je ook niet?