Man sterft nadat hij rauwe oesters heeft gegeten en een beroemde bacterie heeft opgelopen
Oesters behoren tot die categorie voedingsmiddelen die geen keus laten: je houdt ervan of je vindt het vies, er is geen middenweg. Voor degenen die tot de eerste groep behoren en daarom bewonderaars zijn van deze zeeweekdieren, is het nieuws dat we gaan melden misschien niet het beste. In feite verloor een man zijn leven na het kopen en eten van oesters. Laten we eens kijken wat er is gebeurd.
via NBC News
Een 54-jarige man, wiens identiteit niet bekend is omdat deze door functionarissen privé werd gehouden, werd ziek nadat hij oesters had gekocht bij een verkooppunt in de voorstad St. Louis van Manchester, Missouri, VS. De malaise veranderde toen in de dood, als gevolg van een bacterie die bekend staat als Vubrio vulnificus, meestal veroorzaakt door de consumptie van rauwe of onvoldoende verhitte vis.
Veel mensen die een door deze bacterie veroorzaakte infectie oplopen, hebben zeer sterke therapieën of zelfs amputatie van ledematen nodig, terwijl ongeveer een op de vijf mensen het niet overleeft. Sommige infecties met Vibrio vulnificus kunnen leiden tot necrotiserende fasciitis, een aandoening waarbij het vlees rond een open wond begint af te sterven. De gezondheidsafdeling van St. Louis County heeft klanten die hetzelfde product bij The Fruit Stand & Seafood hebben gekocht, gewaarschuwd de oesters niet te consumeren en overgebleven oesters weg te gooien.
"Er is geen bewijs dat het bedrijf iets heeft gedaan om de oesters te besmetten, wat waarschijnlijk al zo was toen de winkel ze ontving", luidt het persbericht. Onderzoek naar de herkomst van de besmetting is gestart.
Volgens schattingen van de CDCP, de Centers for Disease Control and Prevention, lopen in de VS jaarlijks ongeveer 80.000 mensen de bacterie op, van wie er 100 sterven. Voor preventieve en voorzorg doeleinden stelt de instelling voor om geen rauwe of onvoldoende verhitte weekdieren te eten, je handen te wassen nadat je ermee in contact bent gekomen en jezelf niet onder te dompelen in zout water als je nog niet genezen wonden hebt.
CDC/James Gathany (PHIL #7815) - Obtained from the CDC-Wikimedia commons
Uit een studie is gebleken dat dit soort infecties in de komende twintig jaar kan verdubbelen als gevolg van de stijging van de temperatuur in het zeewater. "Vibrio's zijn van nature voorkomende Gram-negatieve bacteriën die veel voorkomen in zeewateren die gedijen in warm, brak water en zeer gevoelig zijn voor temperatuur. Deze associaties met het klimaat hebben ertoe geleid dat Vibrio-soorten collectief worden erkend als een 'microbiële barometer van klimaatverandering'".
Alarmerende cijfers dus, die ons ertoe brengen om niet alleen in Amerika op te letten, maar in elke plaats en context.