Er is een specifieke reden waarom vlees uit de koelkast zwart wordt: dat is de reden
Wanneer je besluit een lunch of diner te bereiden, probeer je meestal eerst te begrijpen wat je moet eten en haal je vervolgens alle producten uit de koelkast en begin je ze te koken. Het kan echter gebeuren dat je tijdens het wachten om te gaan koken, het vlees te lang buiten de koelkast laat staan. In deze gevallen kun je een lichte kleurverandering gaan zien. Dat felroze begint vanaf de randen donkerder te worden tot het grijs wordt, bijna neigend naar zwart.
Op dat moment proberen we het waarom van deze wijziging te begrijpen. Er is echter een heel specifieke reden waarom vlees buiten de koelkast zwart wordt. Laten we in detail kijken wat het is.
via Usda
Pixabay - Not the actual photo
Als je het vlees uit de koelkast laat en langzaam merkt dat het van kleur begint te veranderen, begin je meteen te denken dat er iets mis is, dat het niet goed is of, erger nog, dat het bedorven is. In werkelijkheid is er niets mis met het vlees, het is perfect en kan zonder problemen gegeten worden. Te vaak hebben mensen die iets dergelijks opmerkten, besloten het weg te gooien. Er is een heel specifieke reden als het donkerder wordt, en het heeft zeker niets te maken met de kwaliteit ervan.
cogdogblog/Wikimedia Commons - Not the actual photo
De reden voor deze verandering is de aanwezigheid van eiwitten in het vlees. Onder de verschillende vezelachtige eiwitten is er degene die wordt gebruikt om de roodachtige kleur, oftewel myoglobine, te geven. Dit laatste heeft als doel om zoveel mogelijk zuurstof op te slaan, om de spier van de nodige energie te voorzien. Hoe groter de hoeveelheid zuurstof die zich ophoopt, hoe intenser de kleur van het vlees zal zijn.
Wanneer myoglobine zuurstof begint te verliezen, vindt het fenomeen van oxidatie van het ijzeratoom plaats dat zich aan zuurstof bindt. Dit alles heeft invloed op de kleur van het vlees, waardoor het grijzer of bruiner wordt. Er is ook een ander geval waarbij het vlees van kleur verandert en dat is rijping. Dit laatste is een specifieke techniek die ervoor zorgt dat de vezels zachter worden dankzij koelkasten, waarin de zuurstofvoorziening en vochtigheid constant worden gehouden zodat het vlees rijpt, zonder dat de eigenschappen veranderen.
Kende je de reden waarom vlees van kleur verandert?