Waarom zijn de huizen in Griekenland allemaal wit en blauw? We leggen het je uit
Een van de meest populaire toeristische bestemmingen tijdens de zomer is Griekenland. Een plek waar cultuur en vermaak samenkomen, met adembenemende uitzichten, een kristalheldere zee, maar ook archeologische vondsten die toeristen al eeuwen intrigeren. In de loop der jaren is dit land steeds meer het object van verlangen geworden voor massatoerisme. Elke plaats heeft zijn eigen bijzonderheid. Wat echter meteen opvalt bij het bewonderen van de Griekse dorpjes die uitkijken over de zee, is dat de huizen allemaal erg op elkaar lijken, maar vooral dat ze allemaal wit en blauw zijn. Er is een specifieke reden, die maar weinigen weten, waarom ze deze kleur hebben. Laten we eens kijken wat het is.
via Greek Reporter
Norbert Nagel/Wikimedia Commons
Wanneer je een afbeelding ziet met kleine huisjes met een witte structuur en blauwe daken, twijfel je er niet aan dat het een foto van Griekenland is. Deze huizen zijn inmiddels iconisch geworden, maar waarom is er voor deze kleuren gekozen?
Deze huizen zijn niet altijd zo geweest, vroeger werden ze in verschillende kleuren geverfd, zodat het er heel kleurrijk uitzag. De enige daken die altijd de blauwe kleur hebben behouden, zijn de koepels van de kerken. Vervolgens kregen ook de daken van de andere huizen deze kleur. Deze kleur heeft belangrijke betekenissen gekregen: het symboliseert niet alleen de zee, de belangrijkste bron van toerisme, maar het is ook de kleur van de Griekse vlag. Er wordt ook aangenomen dat blauw erg nuttig is om insecten op afstand te houden. Maar er is een institutionele reden die verklaart waarom de huizen blauw en wit zijn.
In 1974 vaardigde de militaire regering een decreet uit, dat verplichtte alle nieuwe huizen geheel wit te schilderen, hooguit heel lichtroze of oker. In korte tijd werd wit een symbolische kleur, eerst op de Cycladen en daarna in de rest van Griekenland. Vanuit technisch-architectonisch oogpunt lijkt het er in feite op dat het precies de bedoeling was om de steden heel helder van kleur te maken. Een keuze vanwege de behoefte om de zon beter te reflecteren en ook een groter gevoel van visuele ruimte te geven.
Kende je deze motivatie? Wat dacht jij dat de reden was?