Heb je deze stippen op je afstandsbediening opgemerkt? Weinigen kennen hun functie
Een van de eerste technologische hulpmiddelen die huizen over de hele wereld binnendrong, was de televisie, een echte magische doos die in staat was om miljoenen mensen gekluisterd te houden. Aanvankelijk was het echter nodig om op te staan om van kanaal te veranderen en op de knoppen op de tv te drukken. De eerste afstandsbedieningen werden via een kabel op de televisie aangesloten, later kwam er een nieuw type draadloze afstandsbediening op de markt.
Rond de jaren ’60 van de twintigste eeuw werd de tv steeds populairder in menig huishouden, en daarmee ook afstandsbedieningen. Bij hedendaagse exemplaren kan het voorkomen dat er laterale stippen zijn, maar waar zijn ze voor? Hier is de verborgen optie die maar weinigen kennen.
via Sony
Als je naar de tv kijkt, hoef je niet meer op te staan om van zender te wisselen, maar gebruik je de afstandsbediening, een veel sneller middel. Om de beelden beter te zien is het mogelijk om televisie te kijken met de lichten uit, juist om de bioscoop zo veel mogelijk na te bootsen. Maar als het donker is, is het moeilijk om de nummers op de afstandsbediening te vinden. Om deze reden zijn er referentiepunten gecreëerd waarmee je van kanaal kunt wisselen, een soort voelbare gids. Sommige elementen op de afstandsbediening worden gebruikt om aan te geven wat er wordt gedaan.
De twee meest elementaire knoppen die je direct op een afstandsbediening kunt herkennen, zijn de aan- en uitknop. Het bevindt zich meestal aan de bovenkant van de afstandsbediening en wordt geïdentificeerd door een voelbare functie: een stip. Een andere tactiele optie bevindt zich op nummer 5, dat zich in het midden van het numerieke toetsenbord bevindt, zodat je de andere nummers gemakkelijk kunt vinden. Op andere afstandsbedieningen zijn er ook stippen bij de volumeknoppen en de knop om van kanaal te wisselen.
Wist je dat?
https://www.invent.org/inductees/robert-adler#:~:text=Robert%20Adler%20invented%20the%20first,D.