Heeft zuiveringszout echt desinfecterende eigenschappen? De waarheid zal de manier veranderen waarop je het gebruikt
Zuiveringszout is een zeer veelzijdig product dat vrijwel iedereen in huis heeft voor meerdere doeleinden. Er blijft echter een mysterie rond zijn reputatie hangen: heeft het wel of geen desinfecterende eigenschappen? Kan het worden gebruikt voor het schoonmaken van de woonomgeving? Laten we samen ontdekken wat de waarheid is.
via Clanipedia
Onder de vele producten die geschikt zijn voor een grondige reiniging van het huis, wordt zuiveringszout vaak toegevoegd, vanwege de desinfecterende eigenschappen ervan. Maar is dat echt zo? Volgens sommigen is deze overweging juist, terwijl anderen in dit opzicht twijfels hebben en verwarring oproepen.
Wij proberen wat duidelijkheid te scheppen. Wat zeker is, is dat zuiveringszout zeer nuttig is bij het reinigen van oppervlakken, omdat het in deze zin veel voordelen biedt, maar dat niet alleen.
De vele toepassingen van zuiveringszout
Rainer Z .../Wikimedia commons
Dit bijzondere poeder is een geweldige bondgenoot voor meerdere toepassingen, variërend van het wassen van kleding tot huishoudelijk gebruik. Om het maximale voordeel te behalen, kun je het op de oppervlakken in de badkamer strooien, door wat water toe te voegen en met een spons te wrijven, waarbij je erop let dat je er geen krassen op maakt.
Het is ook effectief bij het verwijderen van vlekken uit kleding en bekleding: meng het gewoon met water en laat het mengsel een paar uur op de stof zitten voordat je het verwijdert. Je kunt het ook gebruiken om huishoudelijke apparaten schoon te maken en nare geurtjes uit de koelkast en de vuilnisbak te verwijderen, simpelweg door het erin te strooien.
En hoe zit het met het gebruik ervan in de keuken? Zuiveringszout is een rijsmiddel en kan daarom worden gebruikt bij de bereiding van cake, koekjes en brood, maar ook om fruit en groenten schoon te maken door zachtjes te wrijven met een borstel gedrenkt in water en zuiveringszout.
Ten slotte is het ook geschikt als product voor persoonlijke hygiëne, als natuurlijk tandenbleekmiddel wanneer het wordt gemengd met water. Maar is het naast al deze toepassingen en voordelen ook een echt ontsmettingsmiddel?
Kan het gebruikt worden als ontsmettingsmiddel? Het definitieve antwoord
Het antwoord is nee: zuiveringszout heeft geen desinfecterende werking. Hoewel het nuttig en effectief is bij de huishoudelijk schoonmaak, is het geen bruikbare methode om ziektekiemen te bestrijden. In feite heeft het geen kracht tegen de meeste bacteriën, zoals Salmonella en E. coli.
Het heeft schimmelwerende eigenschappen en kan de groei van bacteriën helpen beperken, maar dit vermogen is beperkt. Omdat het een alkalisch poeder is met een pH van 8/9, kan het bepaalde soorten bacteriën en schimmels elimineren, maar heeft het geen effect tegen ziektekiemen en virussen.
Dus ja tegen zuiveringszout als schoonmaakmiddel, maar let op: het is niet zuur genoeg om een desinfecterende werking te hebben.