Wat gebruikte men voordat de koelkast werd uitgevonden? Hoe onze grootouders voedsel bewaarden

Janine image
door Janine

27 Augustus 2023

Wat gebruikte men voordat de koelkast werd uitgevonden? Hoe onze grootouders voedsel bewaarden

Een van de grote moderne uitvindingen van de twintigste eeuw is de koelkast, die nu in elke keuken aanwezig is. Dit apparaat heeft het leven van alle mensen radicaal veranderd, maar vooral de manier waarop producten worden bewaard. Producten die zouden kunnen bederven, hebben op deze manier een veel langer leven, maar bovenal is het op deze manier ook mogelijk om het ontstaan van bacteriën te voorkomen.

Sinds het in ieders huis terechtkwam, werd het mogelijk om voedsel in te slaan en voor een lange tijd te bewaren. Eindelijk konden de producten bij gecontroleerde temperaturen worden bewaard. Bovendien was het op deze manier mogelijk om altijd vers voedsel te hebben en het dieet te variëren.

Maar hoe werden de producten bewaard voordat de koelkast werd uitgevonden? Laten we het in detail bekijken.

via Home Liebherr

Bretwa/Wikimedia Commons

Bretwa/Wikimedia Commons

De koelkast heeft het bestaan ​​van veel mensen veranderd, vooral hun eetgewoonten. Maar hoe werd dat vroeger gedaan?

William Cullen was de eerste die in 1748 een patent kreeg voor het creëren van een kunstmatige structuur die kon koelen. Later, in 1805, ontwierp Oliver Evans een koelapparaat dat gebruik maakte van stoom.

De eerste koelkast voor woningen werd echter in 1834 uitgevonden door Jacob Perkins, maar pas in 1859 ontstond er dankzij Ferdinand Carré een koelsysteem met behulp van een vloeibaar koelmiddel. Met het hoogtepunt in de jaren ’50 kwamen we tot het product dat we vandaag de dag kennen, dankzij Hans Liebherr, wereldleider op het gebied van design, innovatie en energie-efficiëntie.

Pexels

Pexels

Om bederfelijke producten te bewaren, werden in de vijftiende eeuw enkele kleine constructies gebruikt als koelboxen op de binnenplaatsen van boerderijen en gebouwen of in kelders. Hier werden sneeuw en ijs opgestapeld en vervolgens bedekt met stro, droge bladeren of wollen vodden om te voorkomen dat ze smolten.

In de 17e eeuw was een van de belangrijkste methoden het gebruik van sneeuw en ijs. Er waren enkele pakhuizen gebouwd die de naam neviere (ijskelders) droegen, wier taak het was ijs te produceren, transporteren, opslaan en verkopen. Deze plaatsen hebben een sleutelrol gespeeld bij het langer bewaren van de versheid van voedsel.

garystockbridge617.getarchive.net

garystockbridge617.getarchive.net

Maar in een recentere periode, hoe bewaarden onze grootouders bederfelijk voedsel? Opgemerkt moet worden dat de verspreiding van de koelkast in huizen na de naoorlogse periode plaatsvond, dus nog niet zo lang geleden moesten onze voorouders hun toevlucht nemen tot andere methoden om voedsel te bewaren: welke?

Allereerst door te pekelen: veel voedingsmiddelen, waaronder vis en vlees, werden onder zout gelegd om de conservering ervan te garanderen. Of er werden vette componenten zoals varkensreuzel gebruikt. Er wordt aangenomen dat bij afwezigheid van een koelkast alleen vers voedsel werd geconsumeerd, maar dit is niet het geval: onze voorouders bereidden het hele jaar door conserven en voedsel. Om voedsel te conserveren kenden ze bepaalde methoden.

Voor het conserveren van tomaten of sauzen werd bijvoorbeeld azijn, olie of citroenzout gebruikt.

Op sommige plaatsen was er echter maar één bondgenoot voor het bewaren van voedsel: de grot. In veel huizen werd onder de grond een ruimte gegraven waar alles werd bewaard: vlees, fruit, groenten, wijn, kaas, salami... Binnen in de grot waren de temperaturen veel lager dan buiten en daarom leek de functie ervan op die van de moderne koelkast.

Kortom: voor onze grootouders was het leven zonder koelkast niet onmogelijk: hun dieet was in ieder geval gezond en gevarieerd dankzij het gebruik van conserverende ingrediënten zoals zout, olie of azijn, conserveringsmethoden zoals drogen of zouten en het gebruik van de kou met ijskelders of grotten.

Kende jij de geschiedenis van de koelkast?