Je vindt het onder de doppen van de flessen: waar dient dat plastic rondje voor?
Op het moment dat we de behoefte voelen om te drinken, is het eerste wat we willen de koelkast openen, een fles water nemen, de dop verwijderen en de inhoud in een glas gieten om aan onze behoefte te voldoen.
Onder deze nuttige acties om het doel te bereiken, namelijk het lessen van onze dorst, denken we niet aan het in detail observeren van het object waarin het water zit, oftewel de fles.
We zullen echter zeker een detail hebben opgemerkt dat direct in de dop te vinden is: het is een klein transparant stukje plastic dat soms aanwezig is en soms niet. Maar waar is het voor? Laten we het samen bekijken.
via Phon Tech
Een heel belangrijk klein detail
Heb je ooit een art plastic rondje opgemerkt in de dop van een fles die een koolzuurhoudende drank bevat, bijvoorbeeld bij het openen van een Coca-Cola? Aan dit onderdeel wordt nauwelijks aandacht besteed, maar toch hebben veel mensen deze gewoonte dankzij marketing ontwikkeld.
Bedrijven die koolzuurhoudende frisdranken produceren, plaatsen meestal gedrukte berichten gericht op klanten rechtstreeks in de dop: dit is vaak informatie voor promotionele doeleinden, zoals beloningscodes, punten of kortingen die je uitnodigen om de ene fles te kopen en de andere gratis te krijgen.
Waar kunnen we het vinden
Onder de dop zit een merkwaardig element: zoals gezegd is het een klein doorschijnend plastic rondje, maar waar dient het voor en waarom wordt het aangetroffen onder de dop van de flessen van sommige frisdranken?
Niet iedereen houdt van bubbels en geeft de voorkeur aan drankjes zonder prik, terwijl anderen koolzuurhoudende dranken verfrissender en aangenamer vinden voor de smaakpapillen. Het typische geluid dat bijvoorbeeld een Coca-Cola-flesje maakt en de aangename tinteling op de tong die je voelt bij de eerste slok zijn voor veel mensen essentiële elementen. Er is een reden waarom bubbels deze reacties en sensaties veroorzaken.
Hun functie
Wat de bubbels hun sprankelende kracht geeft, is carbonatatie, een chemisch proces, dat natuurlijk of kunstmatig kan zijn, waarbij een stof, in aanwezigheid van kooldioxide, aanleiding geeft tot de vorming van carbonaten. Hieruit komt de “explosie” voort die we ervaren als we water of koolzuurhoudende dranken drinken.
Producenten moeten de bubbels kunnen bewaren totdat de fles wordt geopend, waardoor de druk wordt gewaarborgd en wordt voorkomen dat kooldioxide ontsnapt. Hoe zorgen we ervoor dat frisdrank fris en bruisend blijft, van de fabrieksverpakking tot aan onze koelkast?
Het zijn zeer belangrijke componenten
Om dit mogelijk te maken zijn precies die kleine onderdelen in de dop geplaatst, gemaakt van thermoplastisch elastomeer, die hoge prestaties bieden bij het vasthouden van het koolzuur. Ze helpen niet alleen de flessen luchtdicht te maken, maar verminderen ook het risico op bederf van smaak en geur, wat resulteert in een meer zekere houdbaarheid.
Thermoplastische elastomeren zijn veilige materialen die in contact mogen komen met voedsel, geschikt zijn om door bedrijven te worden gekleurd voor het aanbrengen van promotie-informatie en klantgerichte kortingscodes en hebben een hoge weerstand tegen koude vulprocessen. Bovendien is het een recyclebaar materiaal, waardoor deze inzetstukken super milieuvriendelijk zijn. Heb je ze ooit opgemerkt wanneer je een fles bruisend water of frisdrank opende?