Waar is dat gaatje in onze oogleden voor? Het is ongelooflijk belangrijk
Onze ogen spreken over ons en zijn misschien wel het eerste dat de blik van degenen voor ons opvalt. Naast de vorm en kleur hebben ze nog andere opmerkelijke bijzonderheden. Een daarvan is het gaatje die we in het ooglid vinden en dat van ongelooflijk belang is.
via Cleveland Clinic
Tranen: niet alleen als we verdrietig zijn
Imrankabirhossain/Wikimedia commons
Heb je ooit dat kleine puntje op je ooglid opgemerkt? Het heet traanpunt en het heeft een fundamentele functie. Ondanks zijn zeer kleine afmetingen is zijn taak in feite van primair belang voor de gezondheid van onze ogen.
Om de fundamentele bijdrage ervan te begrijpen, is het nuttig om het proces te kennen dat tranen beïnvloedt. Bovenaan het oog bevinden zich de traanklieren, die verantwoordelijk zijn voor de productie van tranen. Deze hebben, in tegenstelling tot wat we misschien denken, niet alleen de taak om emoties zoals verdriet uit te drukken, maar ze zorgen ook voor de bescherming van onze ogen.
In de tranen, die verschijnen als een transparante vloeistof, vinden we een mix van water, zouten, eiwitten en vetten die in synergie werken om het oog gehydrateerd te houden. Wanneer we knipperen, worden deze stoffen zo verdeeld dat ze een soort beschermende film vormen, de traanfilm genaamd, die smering garandeert en droge ogen voorkomt.
In werkelijkheid produceren we niet alleen tranen als we huilen, maar continu en soms in overmaat: in feite kunnen ze niet allemaal worden gebruikt om het oog te smeren. Wat gebeurt er met de hoeveelheid die “overblijft" en hoe wordt deze beheerd?
De fundamentele taak van het traanpunt
Hier blijkt het traanpunt, in deze omstandigheid, fundamenteel te zijn. Er zijn in werkelijkheid twee soorten: degene die zich aan de onderkant van het oog bevindt, maar ook degene die zich in het bovenste gedeelte bevindt. Ze bevinden zich in de buurt van de binnenhoek, dus vlakbij de neus, en zijn niets anders dan de ingangsgaten van het traanafvoersysteem.
Wat betekent dit? Dat de kleine gaatjes werken als "trechters" waardoor overtollige tranen worden geabsorbeerd. Nadat ze in feite zijn opgenomen, vallen ze in de traanbuisjes, die op hun beurt weer in verbinding staan met de traanzak, en komen dan in de traanbuis tot aan de neus. De reden waarom onze neus meestal loopt als we huilen, is precies deze: overtollige traanafvoer, die ontstaat in de traanpunten, wordt via onze neusgaten uitgestoten.
Diogo Melo Rocha/Wikimedia commons
Uiteindelijk speelt deze kleine bijzonderheid van onze ogen een belangrijke rol bij het beheersen van de hoeveelheid tranen die we produceren. Als het zijn werk niet doet, kan overproductie leiden tot wazig zicht en te veel smering, waardoor je zonder aanwijsbare reden gaat "huilen".
Bovendien kan de overmatige aanwezigheid van tranen worden geassocieerd met een opeenhoping van bacteriën en daaruit voortvloeiende mogelijke infecties, als ze niet efficiënt uit deze microgaatjes worden verdreven.
Kende je hun werkelijke functie en het belang dat ze spelen voor de gezondheid van onze ogen?