Je ziet het aan hardgekookte eieren: wat geeft die vreemde groene ring rond de dooier aan?

Janine image
door Janine

29 Juli 2023

Je ziet het aan hardgekookte eieren: wat geeft die vreemde groene ring rond de dooier aan?

Is het je ooit opgevallen dat na het bereiden van een hardgekookt ei de kleur groen getint is geworden? Er is een specifieke reden waarom dit gebeurt, waarschijnlijk anders dan je je voorstelt. Laten we samen uitzoeken wat het is.

via Incredibleegg

Pixabay

Pixabay

Wanneer we besluiten om tijdens de lunch of het diner van een uitstekend hardgekookt ei te genieten, gebeurt er iets ongewoons en verdachts: als het eenmaal klaar is, realiseren we ons dat de dooier van kleur is veranderd en een groenachtige tint aanneemt, vaak in de vorm van een "ring”.

Er is een precieze reden voor deze transformatie en het heeft niets te maken met enig contact tussen het ei en de groenten die we als bijgerecht hebben bereid.

Eieren: een veelzijdig product met een hoge voedingswaarde

Eieren: een veelzijdig product met een hoge voedingswaarde

Pixabay

Je zult dit fenomeen zeker een keer hebben opgemerkt, aangezien eieren een product zijn dat in elke koelkast aanwezig is. Dit voedsel is bijzonder veelzijdig en wordt door de meeste mensen geconsumeerd om een ​​breed scala aan recepten te maken. Eieren hebben in feite tal van eigenschappen en voordelen die kunnen bijdragen aan het algemene welzijn, hoewel het wordt aanbevolen om niet meer dan één per dag te consumeren als je geen gezondheidsproblemen heeft, zoals een hoog cholesterolgehalte, anders moet de dosis lager zijn.

Het rijkste deel van het ei is ongetwijfeld de dooier, geel van kleur, die minerale zouten, in vet oplosbare vitaminen, lecithine, vet en cholesterol bevat. Het eiwit daarentegen, met een geleiachtige en transparante consistentie, bevat kalium, natrium, magnesium, eiwitten en B-vitamines.

Dezidor/Wikimedia commons

Dezidor/Wikimedia commons

Hun voedingswaarde is daarom belangrijk, ook al zijn ze voor sommige categorieën mensen geen geschikt voedsel. Het is essentieel om alleen veilige en kwaliteitsproducten te kiezen en vooral om ervoor te zorgen dat ze vers zijn.

Hun bereiding in de keuken kan gevarieerd en ook snel zijn: in een paar minuten kun je zachtgekookte eieren of roerei maken, een omelet maken of ze gebruiken als ingrediënt voor andere gerechten, zoals pasta, en tot slot hardgekookt.

Juist die laatste hebben de merkwaardige eigenschap waar we het over willen hebben: waarom nemen ze die merkwaardige groene kleur aan?

Die groene ring om het eigeel, dit is het

Die groene ring om het eigeel, dit is het

De groene ring of tint die we zien verschijnen rond de dooier van een hardgekookt ei heeft een chemische verklaring. Het is in feite het resultaat van de interactie tussen het ijzer in de dooier en het waterstofsulfide in het eiwit. Wanneer eieren bij zeer hoge temperaturen of te lang worden gekookt, vindt deze verandering plaats aan de buitenkant van de dooier, precies waar het het eiwit ontmoet en de twee in contact komen.

Dit hoeft echter geen probleem te zijn: het ei blijft eetbaar en de chemische reactie veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Het enige negatieve effect kan een kleine verandering in smaak zijn, wat misschien niet iedereen lekker vindt. Om dit ongemak te verhelpen, volstaat het om de kooktijd op lagere temperaturen of korter te laten verlopen.

Heb je dit fenomeen ooit opgemerkt en je afgevraagd of het gevaarlijk was om een ​​groene dooier te eten?