Yoghurt over de datum: tot hoeveel dagen later kunnen we het eten? Hier is het antwoord
Een van de ingrediënten die gemakkelijk in veel koelkasten te vinden is, is yoghurt. Er zijn er velen die, vooral in de zomer, graag opstaan en ontbijten met yoghurt met toegevoegd fruit. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt omdat het essentieel is in zowel zoete als hartige bereidingen. Het kan ook als dressing worden gebruikt. Een van de fundamentele aspecten wanneer je het koopt, is echter om de vervaldatum te controleren, anders loop je het risico dat het bederft en niet meer eetbaar is en je het in de vuilnisbak moet gooien.
Het etiket op de yoghurt moet echter als indicatief worden beschouwd, dat wil zeggen, het product voor die datum consumeren, maar het is geen grens die absoluut niet mag worden overschreden. In feite is een vraag die vaak in de hoofden van individuen opkomt, of wanneer dit voedsel over de datum is, het nog kan worden gegeten of onmiddellijk moet worden weggegooid?
Allereerst is het essentieel om onderscheid te maken tussen de vervaldatum en de consumptiedatum. De vervaldatum vertegenwoordigt de periode waarin de fabrikant garandeert dat het product zijn beste kwaliteit behoudt. Na die datum kan de smaak veranderen en de textuur ook, maar de yoghurt kan nog steeds eetbaar zijn. Zelfs na de houdbaarheidsdatum kan het eetbaar zijn zonder dat er iets gebeurt, maar het moet altijd op de beste manier worden bewaard. Maar voordat je het eet, moet je het altijd goed bekijken en proberen te begrijpen of het tekenen van bederf vertoont.
Uit een onderzoek in Frankrijk bleek dat alle yoghurts na de houdbaarheidsdatum nog enkele dagen houdbaar zijn. Het is aangetoond dat sommige zelfs na 3 weken nog eetbaar waren. Natuurlijke yoghurts zijn yoghurts die langer houdbaar zijn, maar bovenal alle voedingsstoffen en melkfermenten kunnen behouden die nodig zijn voor de ontwikkeling van de bacteriële flora. Het enige verschil tussen een yoghurt die verlopen is en een yoghurt die dat niet is, is de variatie van Ph, die de neiging heeft iets af te nemen, wat de perceptie van smaak beïnvloedt.
Het aspect om op te letten is of er schimmel op zit. In dit geval kan consumptie leiden tot voedselvergiftiging. De belangrijkste effecten kunnen misselijkheid, braken, buikpijn en buikkrampen, hoge koorts en uitdroging zijn.
Wist je dat?