In het verleden was het gebruikelijk om een ​​theelepel in de geopende mousserende wijn te doen: dit is de merkwaardige reden

Janine image
door Janine

07 Augustus 2023

In het verleden was het gebruikelijk om een ​​theelepel in de geopende mousserende wijn te doen: dit is de merkwaardige reden

Kenners van mousserende wijn zullen zich misschien herinneren dat het in het verleden een wijdverspreide gewoonte was om een ​​theelepeltje in geopende flessen te doen. Dit is een achterhaald gebruik, maar sommigen hebben het hun grootouders misschien om een ​​heel specifieke reden in praktijk zien brengen. Welke? Maar bovenal, was het effectief?

via Scientific American

Pixabay

Pixabay

Praktijken en gewoonten uit het verleden, die nu verdwenen zijn, hebben betrekking op vele aspecten van het leven. Misschien kennen maar weinigen die met betrekking tot flessen mousserende wijn, waarin een theelepel werd geplaatst.

Eenmaal geopend, werd het handvat van het bestek in feite op de plaats van de dop gestoken. Hoewel deze drank vandaag de dag nog steeds door een groot aantal mensen wordt gewaardeerd, wordt de theelepel inmiddels niet meer gebruikt. Maar waar was het voor?

Mousserende wijn, perfect om te proosten

Mousserende wijn, perfect om te proosten

Pixabay

De mousserende wijn wordt meestal ontkurkt bij speciale gelegenheden, om te proosten in het gezelschap van vrienden en familie. Kenners drinken het echter ook graag als aperitief of tijdens de maaltijd, om het gehemelte en de smaakpapillen te verwennen met zijn frisse bubbels.

Het thuisland van mousserende wijn is ongetwijfeld Italië, terwijl Frankrijk het record heeft in de productie van champagne. Maar ook in Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk is deze sprankelende drank enorm populair, maar ook de Zweedse en Japanse markten beginnen er aandacht aan te besteden.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar de echte reden waarom de theelepel werd gebruikt.

Theelepel in flessen mousserende wijn: de waarheid

Theelepel in flessen mousserende wijn: de waarheid

Hephaestos/Wikimedia commons

Bij het ontkurken van de mousserende wijn is het de gewoonte dat de kurk met nadruk wordt verwijderd en dat de "vliegende" druppels die op het lichaam van de feestvierders terechtkomen een goed voorteken zijn. Dit traditionele gebaar, dat nog steeds wordt toegepast, kan echter gevaarlijk zijn: om te voorkomen dat de aanwezigen worden geraakt, is het raadzaam om de dop langzaam en voorzichtig los te draaien.

Hoe dan ook, als de fles niet leeg was en bedoeld was om in de koelkast te worden bewaard, was het gebruikelijk om hem af te sluiten met een theelepel om verspreiding van luchtbellen te voorkomen en de mousserende wijn sprankelend te houden. Om deze praktijk nog effectiever te maken, moest het bestek bovendien van zilver zijn. Maar diende dit echt het doel? Was de techniek effectief of slechts een bijgeloof?

Was deze techniek echt effectief?

Was deze techniek echt effectief?

Curioctopus

Blijkbaar was het gewoon een ongefundeerd bijgeloof. Richard Zare, een chemicus aan de Stanford University, Californië, experimenteerde in 1994 met de hypothetische krachten van de theelepel op verschillende flessen mousserende wijn. Het resultaat toonde geen enkel effect op het behoud van de bubbels en hetzelfde gold voor andere tests en proeven die in de loop van de tijd door anderen werden uitgevoerd.

Uiteindelijk lijkt de theelepel weinig of geen effect te hebben op het vasthouden van koolzuur. De enige manier om geopende mousserende wijn daadwerkelijk koolzuurhoudend te houden, is "door hem koud te houden en niet te laten opwarmen", legt Zare uit. "Dat is het geheim." Het kooldioxide in veel vloeistoffen, waaronder water, is beter oplosbaar bij lage temperaturen, dus koude vloeistoffen houden opgelost gas beter vast. Sommige mousserende wijnen zijn bovendien zo verzadigd met koolstofdioxide dat ze dagenlang sprankelend in de koelkast kunnen blijven zonder dat een kurk nodig is.

"Als je het vanaf het begin koel houdt, blijft het sprankelend.” Heb je ooit van deze gewoonte gehoord?