De eieren van dit dier zijn eetbaar, maar wij eten ze niet: er is een specifieke reden voor
Eieren zijn een zeer gewaardeerd voedingsmiddel en de basis van veel recepten. Niet alle soorten kunnen echter in de keuken worden gebruikt of vereisen enige aandacht: laten we eens kijken welke en waarom.
via Modern farmer
Eieren: let op deze signalen
Natuurlijk zijn niet alle eieren hetzelfde, omdat ze door verschillende soorten worden geproduceerd. Bovendien zijn zelfs bij de meest voorkomende en bekende soorten, zoals die van de kip, enkele voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Het is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat ze vers en in goede staat zijn voordat ze worden geconsumeerd, waarbij moet worden voorkomen dat de houdbaarheidsdatum wordt overschreden en dat ze niet worden geconsumeerd als hun aspect aangetast lijkt.
Bovendien kun je gepasteuriseerde eieren beter weggooien: deze kunnen salmonella bevatten. Als de schaal niet perfect intact is, maar scheuren vertoont of zelfs gebroken is, zijn de eieren mogelijk besmet met externe bacteriën.
Eieren die in warme, vochtige omgevingen worden bewaard, kunnen ook bacteriën ontwikkelen, en daarom kunnen ze het beste worden vermeden. Als het product stinkt, aarzel dan niet om het weg te gooien. Door voedsel overgedragen infecties zijn gevaarlijk en om het risico te verkleinen moet je de eieren grondig koken totdat het eiwit en de dooiers stevig zijn.
Dit zijn richtlijnen voor veel soorten eieren, maar sommige soorten mogen niet worden gegeten om andere redenen dan de genoemde. Maar welke zijn dat?
Kalkoeneieren: daarom eten we ze niet
Ken je kalkoeneieren? In werkelijkheid is zelfs dit type eetbaar. Hun eigenaardigheid is dat ze kleine bruine vlekken op de schaal hebben, die dikker en iets groter lijken dan de producten van kippen. Hoewel ze heerlijk smaken, zijn ze niet populair in de voedingsindustrie. Ze zijn zelfs niet aanwezig in supermarkten en worden normaal gesproken niet geconsumeerd.
De reden wordt gegeven door hun zeldzaamheid: elke kalkoen kan in feite maar één ei per week leggen, terwijl kippen er één per dag kunnen produceren. Een groot verschil, dat het gebruik ervan op grote schaal belemmert. Bovendien zou de dikte van het membraan ze ongeschikt kunnen maken voor een reeks culinaire bereidingen, en juist hun schaarste maakt ze bijzonder duur.
Op zichzelf vertegenwoordigen ze echter een eetbaar product zoals dat van kip en moeten ze op dezelfde manier worden bewaard. Heb je ooit de kans gehad om een kalkoenei te proeven en de smaak en kwaliteit ervan te waarderen?