Veel schelpen hebben een gat maar niemand weet waarom: hier wordt het uitgelegd
Veel mensen maken graag lange wandelingen langs de zee. Terwijl je geniet van de wind, het geluid van de golven, kun je talloze schelpen tegenkomen. In feite is de kustlijn vaak bezaaid met deze elementen, zodanig zelfs dat kinderen ze graag verzamelen en erom strijden om te zien wie de meeste heeft of wie erin slaagt de mooiste te vinden. Iedereen die als kind een paar uur heeft doorgebracht met het zoeken naar schelpen in het zand, heeft vast wel eens de aanwezigheid van een gat opgemerkt.
Je zult je misschien weleens hebben afgevraagd waarom er gaten in de schelpen zitten. Laten we eens kijken naar de reden.
via Marinespecies
De buitenste laag van schelpen is een bescherming voor wat erin zit. Ook de schelpen van mosselen, venusschelpen en kokkels kunnen gaten hebben. Deze gaten worden echter pas zichtbaar als hun gast is vertrokken, dus als ze leeg zijn. De vraag die men zich dan zou kunnen stellen, is waarom zulke gaten gemaakt worden?
Hun aanwezigheid duidt op de aanval van een roofdier, dat meestal kan worden geïdentificeerd met de Natica stercusmuscarum, deze laatste heeft een heel bijzondere structuur genaamd radula, waardoor het een zuurafscheiding produceert en erin slaagt een gat in de resistente schaal te creëren van het weekdier, om naar binnen te kunnen dringen, dankzij een soort slurf waarmee het het weekdier eruit zuigt en de schelp leeg laat.
james St. John/Wikimedia Commons
Met de radula kan het lichaam van het slachtoffer in kleine stukjes worden verkleind, dankzij de aanwezigheid van meerdere rijen tanden. Bovendien is dit orgaan ook heel mobiel, zodanig zelfs dat het in enkele seconden 300 bewegingen kan uitvoeren. Het roofdier slaagt er daarom in een deel van het beschermende pantser uit elkaar te halen en er vervolgens in te kruipen.
Dus als je nu toevallig naar een schelp kijkt en er een gat in ziet, zul je je bewust zijn van wat er is gebeurd.
Wist je dat?