Bijna iedereen verwijdert de witte draadjes van bananen: dit is waarom je dat nooit zou moeten doen

Janine image
door Janine

28 Augustus 2023

Bijna iedereen verwijdert de witte draadjes van bananen: dit is waarom je dat nooit zou moeten doen

De banaan is een vrucht die rijk is aan heilzame en voedzame eigenschappen die over de hele wereld worden gewaardeerd. Weinigen kennen echter de functie van een van hun precieze componenten: de draadjes, die vaak worden weggegooid. Eigenlijk is dit een ernstige fout en in dit artikel leggen we uit waarom.

via The Healthy

Pixabay

Pixabay

De meeste mensen verwijderen bij het pellen van een banaan de draden van de schil voordat ze deze consumeren. Als jij dat ook doet, zul je er waarschijnlijk mee ophouden zodra je ontdekt waarom het een vergissing is.

Deze vrucht is niet alleen heerlijk, maar wordt ook gewaardeerd om zijn kostbare voedingsstoffen: rijk aan vezels en koolhydraten, is het een uitstekende energiebron, perfect als ontbijt of als tussendoortje. Het is niet verrassend dat bananen bijzonder gewaardeerd worden door sporters, die profiteren van de kracht van de minerale zouten.

De waardevolle voedingsstoffen van deze gele vrucht

De waardevolle voedingsstoffen van deze gele vrucht

Pixabay

Een gezond en uitgebalanceerd dieet moet voldoende fruit bevatten, ook al moeten sommige soorten spaarzaam worden geconsumeerd in vergelijking met andere. Dit betreft ook bananen, die behoorlijk wat calorieën bevatten in vergelijking met bijvoorbeeld abrikozen, maar ze bevatten magnesium, foliumzuur en kalium, zeer belangrijke elementen voor ons lichaam.

Kalium helpt bijvoorbeeld bij het reguleren van de overdracht van zenuwimpulsen en spiercontractie. Wanneer we spierkrampen ervaren, vooral in de warme seizoenen, wanneer zweten een verlies aan elektrolyten veroorzaakt, is dit meestal te wijten aan een tekort aan dit mineraal. Daarom kan het consumeren van bananen grote voordelen opleveren.

Curioctopus

Curioctopus

Magnesium en foliumzuur zijn ook erg belangrijk. De eerste houdt zich bezig met het goed functioneren van de darmen, spieren en zenuwen, terwijl de laatste betrokken is bij de vorming van antilichamen, de aanmaak van rode bloedcellen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Ten slotte bevorderen de oplosbare vezels in bananen positieve bacteriën voor de gezondheid van de darmen.

Om al deze redenen is het eten van bananen niet alleen goed voor je, maar wordt het ook sterk aanbevolen. Wanneer je ze echter consumeert, concentreer je je uitsluitend op de vrucht en niet op de schil. Hier bevinden zich die merkwaardige draadjes die vaak worden verwijderd en weggegooid, maar wat eigenlijk niet zou moeten.

Draden van bananen: daarom moet je ze niet weggooien

Draden van bananen: daarom moet je ze niet weggooien

Curioctopus

Bijna iedereen is zich er niet van bewust dat deze componenten van bananen, die velen zelfs vervelend vinden, feitelijk belangrijke stoffen bevatten, waaronder calcium, vitamine B6 en antioxidanten. Bovendien bevatten ze pectine, een vezel die het welzijn van de darm bevordert: zodra het is opgenomen, verandert het in een gel die spijsverteringsafval produceert, dat vervolgens via de ontlasting uit het lichaam wordt geëlimineerd. Daarom zijn de witte filamenten van deze vrucht waardevolle bondgenoten bij het oplossen van problemen zoals spijsverteringsstoornissen en obstipatie. Hun oorsprong komt uit het floëem, een soort bloedsomloop van planten, waardoor de voedingsstoffen die het nodig heeft, zoals suikers, worden getransporteerd.

Maar daar houdt het nieuws niet op: zelfs de schil van bananen is eetbaar! Dat klopt: net als de draden en de pulp bevat het voedingsstoffen zoals vitamines, antioxidanten, vezels en carotenoïden. Om van de eigenschappen ervan te profiteren, kun je het mengen of koken nadat je het grondig hebt gewassen. Kortom, deze geweldige vrucht moet in al zijn aspecten en componenten worden gewaardeerd en geproefd: op deze manier zal je lichaam rijk zijn aan uitstekende substanties en er veel profijt van hebben. Wist je dat?