Waarom worden dingen donkerder die nat zijn geworden met water? Het antwoord zal je verbazen
Je hebt het vast wel eens gemerkt wat er gebeurt met dingen die nat zijn geworden. Ze worden niet alleen nat en dat de vochtigheid er vanaf drupt ze krijgen ook nog eens een donkerdere kleur. Hoe komt dat? Laten we dat gaan onderzoeken.
via Science Focus
Curioctopus
Van hoeveel dingen die je elke dag ziet gebeuren, neem je gewoon aan dat het iets normaals is, en je je dus niet verder afvraagt waarom iets is zoals het is? Veel aspecten van je eigen leven en het dagelijks leven zijn zo vanzelfsprekend dat je er nauwelijks vraagtekens bijzet en blijft het vooral bij gewoon kijken in plaats van in je opnemen. Een voorbeeld hiervan zou dit kunnen zijn: hoe komt het dat stoffen die ondergedompeld worden in water donkerder van kleur worden? Als je je dit al eens afgevraagd hebt, dan ga je in dit artikel het antwoord op deze vraag vinden.
Door dit feit gaat waarschijnlijk niet je leven veranderen, maar krijg je er qua kennis wel meer bagage bij en wordt je je meer bewust van de dingen waar je mee bent omringd. Het verschijnsel in kwestie kan heel exact worden verklaard en kan je dit nog wel eens gaan verrassen.
Wat hebben materialen die donkerder worden door watercontact met elkaar gemeen?
Vele kleine weetjes ontdekken over de wereld waarin we leven is hartstikke interessant en helpt dit je om de dingen waar je dagelijks iets mee doet, beter te begrijpen hoe die in elkaar zitten en hoe ze werken.
Wanneer we in de regen staan of met kleren aan in water komen dan worden deze donkerder van kleur dan ze normaal zijn. Hetzelfde geldt voor de was die je uit de wasmachine haalt. Zelfs het je haar is na het douchen donkerder dan wanneer het droog is. Ga maar na, je kan pas weten hoe de kleur van je geverfde haar er uiteindelijk uitziet pas nadat je de föhn hebt gebruikt. Veel materialen die dit dit bijzondere proces ondergaan wanneer het met water in aanraking komt, hebben iets met elkaar gemeen.
De oorzaak van dit interessante verschijnsel
Het detail waarom het gaat is poreusheid (lees:kleine openingen). Hierdoor worden talloze dingen, van onder andere papier tot cement, donkerder wanneer ze nat worden met water. Dit gebeurt omdat water zodra het in contact komt met de poreuze oppervlakken van kleding, de lege ruimtes intrekt en die opvult. Nu kan het licht wat op deze natte dingen valt dieper doordringen omdat er water in zit en wordt dit licht niet volledig teruggekaatst.
De reden waarom is dus dat water in staat is licht te absorberen en daarom registreren wij een donkerdere kleur dan normaal bij het zien van natte stoffen en materialen. In plaats van weerspiegeld te worden en het lichter te maken wordt een deel van het licht gevangen door water, wij zien dat en dan lijken de stoffen dus veel donkerder te zijn.
Een wel heel interessant verschijnsel dat wel interessant is om te weten vind je ook niet? Had je je ooit wel eens afgevraagd hoe dit zat?