Als je niks anders thuis hebt, kan je deze producten gebruiken voor insectenbeten

door Skip

03 September 2023

Als je niks anders thuis hebt, kan je deze producten gebruiken voor insectenbeten

Wanneer het zomer wordt, de zon warm wordt en de dagen langer, ontstaan er nieuwe kansen voor recreatiemogelijkheden. Denk aan de picnic buiten, uitstapjes, dagjes naar zee, avondjes in de tuin of op dakterras met vrienden. Maar tegelijkertijd met de komst van de lente en zomer, zijn daar ook die vervelende insecten weer, er klaar voor om je plannen te verpesten en je plezierbeleving te bederven.

Het voornaamste probleem met veel insecten zijn hun beten, buiten dat ze gewoon heel irritant zijn. Zolang het over muggenbeten gaat tenminste, die sowieso irriteren vanwege de jeuk, is het allemaal nog wel te overzien. Maar als het op bijen wespen en hoornaars aankomt dan verandert de situatie toch behoorlijk... maar er zijn wel wat remedies.

via Westernexterminator

Weet wat de gewoontes zijn van insecten zodat je niet door hen gebeten wordt

Weet wat de gewoontes zijn van insecten zodat je niet door hen gebeten wordt

cotinis/Flickr

Gebeten of gestoken worden door insecten die je gif kunnen inspuiten is nooit aangenaam, de pijn kan namelijk heel intens zijn en als je allergisch bent dan loop je mogelijk echt groot gevaar. Gelukkig zijn er voldoende "tegenmaatregelen" te nemen in dit soort situaties: vaak weten de mensen die allergisch zijn voor een bepaalde insectenbeet dat al en heeft diegene altijd een goed antihistaminicum op zak.

Maar ook voor de mensen waarbij het gevaar niet zo groot is het toch fijn om te weten wat je moet doen als je bent gebeten door een van deze dieren, al is het maar om de pijn die je voelt, te verzachten. Natuurlijk zou het veel wenselijker zijn en hoop je erop dat je niet wordt belaagd door een van deze beesten. Belangrijk om nog even te weten is dat muggen actiever zijn rond dageraad en zonsondergang en wespen en bijen op zoet eten of frisdranken afkomen. Deze laatstgenoemden kunnen ook 's avonds rondzwerven, ook al is dat zeldzaam.

Maar mocht je de pech hebben gebeten te zijn, wat doe je dan? Dat gaan we je meteen vertellen.

Middeltjes op natuurbasis die direct en effectief verlichting geven

Middeltjes op natuurbasis die direct en effectief verlichting geven

Gary/Flickr

Allereerst is het belangrijk kalm te blijven, je niet op te winden en koste wat kost niet in paniek te raken. Ga naar binnen en leg op de insectenbeet meteen een kompres met koud water/ijs. Zo verzacht je direct de pijn en ga je de zwelling op de plaats van de beet tegen. Maar er is meer wat je kan doen.

Azijn of citroen hebben beide een ontstekingsremmend effect en lenen zich dus goed hiervoor. Je kan de rode en pijnlijke plek deppen met een watje dat is gedrenkt in deze twee "ingrediënten." Wat ook nog een goede remedie is, is honing dat een antibacteriële en pijnverzachtende werking heeft. Als laatste maar daarom niet minder goed is er ook nog aloëveragel. Hiermee kan de zwelling worden verminderd en bevordert het 't herstel van de huid.

Deze adviezen zouden nog wel eens heel nuttig kunnen gaan zijn dus zou het een goed idee zijn ze goed te onthouden. Echter moeten deze adviezen niet als geldige vervanging voor medisch advies worden gezien en is het ook niet als zodanig bedoeld.