Wat zijn regenboogvlekken op de bodem van je pan en hoe kom je verwijder je ze
Een van de minst aangename dingen die je kan doen in huis is het huis schoonmaken... het is zeker fijn dat je leeft op een plek waar het netjes en dat het in het teken staat van hygiëne is erg prettig en wordt ook hartelijk aanbevolen. Maar sommige taken zijn best wel vermoeiend en vragen veel inspanning. Zoals aangekoekte resten uit pannen en koekenpannen verwijderen bijvoorbeeld.
Dit een saai klusje dat trouwens bergen energie kost. Maar niet als je de juiste trucs kent! Er is verder nog een soort bijzondere vlekken die heel vaak in pannen te zien zijn: regenboogvlekken. We gaan eens kijken wat dat voor vlekken zijn en hoe je ze kan verwijderen.
via SRF
Trucs om regenboogvlekken mee te verwijderen
Iedereen kent wel olievlekken, vetvlekken of andere organische resten die aangebrand raken. De welbekende donkerbruine/zwarte aangekoekte resten die zo moeilijk te verwijderen zijn. Het fornuis is vies en de aangekoekte korsten zijn daar het bewijs van. Maar die regenboogkleurige zweem die ontstaat is toch wel een 'ander beestje' want je ziet deze vlekken namelijk ook heel goed wanneer de pan perfect schoon is!
Wat voor een verschijnsel is dit dan? Is het slecht voor de gezondheid als je blijft koken in deze pannen? We gaan eens kijken of we een voor een op deze vragen antwoord kunnen geven.
Regenboogvlekken zijn neeergeslagen op pannen als gevolg van de langdurige wisselwerking tussen het metaal van de pannen, water en de hitte die ontstaat tijdens het koken. Wanneer pannen herhaaldelijk worden blootgesteld aan hitte dan wordt het vocht wat in het eten zit dat je maakt opgenomen door het metaal en trekt het 't oppervlak in. Dit proces, versterkt door de hoge temperaturen, leidt tot het ontstaan van een dun maar zeer hardnekkig filmpje. En dit is nou net het punt.
Handige tips om aangekoekte resten uit pannen te verwijderen
In die super dunne laag kunnen zich kalkresten bevatten of andere zware metalen die kunnen zorgen voor die rare zweem van afwijkende verkleuring in de tinten van een regenboog. Hierdoor wordt het daar interessanter voor bacteriën maar gelukkig zijn deze niet schadelijk voor mensen. Een andere reden waarom deze regenboogvlekken kunnen ontstaan is door reinigingsmiddelen te gebruiken met daarin chemische stoffen die een bepaalde uitwerking teweegbrengen. En dit gebruiken we dan om pannen mee af te wassen.
Hoe dan ook zou het fijn zijn als we die vlekken weg zouden kunnen krijgen (al is het maar omdat het er mooier uitziet). Zo doe je dat: de beste optie is om effectieve methodes te gebruiken met producten zonder chemische goedjes, dus natuurlijke producten. Daarmee verwijder je dan die vlekken uit pannen zoals baking soda of citroenzuur dat je bij warm water doet.
Breng het water aan de kook en laat dit dan afkoelen. Tot slot het hele oppervlak van de pan heel goed droog maken. Met deze manier krijg je niet alleen dit soort laagjes weg maar krijg je er ook uitstekend koekenpannen mee schoon met de hardnekkigste aangekoekte resten! Wist je dat?