Orchideeën zijn ook in vazen met water te kweken, zo worden ze bloemrijk en duurzaam

door Skip

03 September 2023

Orchideeën zijn ook in vazen met water te kweken, zo worden ze bloemrijk en duurzaam

Wie houdt er niet van orchideeën? Zij behoren tot de meest gewaardeerde planten, ook als versiering thuis. Naast de klassieke manier van kweken is er nu ook een nieuwe methode bijgekomen die heel goed blijkt te werken, namelijk in vazen met water. Kom erachter hoe je dit in de praktijk brengt.

via HappySprout

Orchidee, een plant die wereldwijd wordt gewaardeerd

Orchidee, een plant die wereldwijd wordt gewaardeerd

Pixabay

De orchidee is een kruidachtige overblijvende plant die talloze soorten en variëteiten kent. Hij kent zijn oorsprong in tropische en sub-tropische gebieden in Centraal Zuid-Amerika en Azië. Slechts 15% groeit spontaan in gebieden met een gematigd of koud klimaat. Toch is deze populaire plant overal ter wereld te vinden aangezien hij in staat is om zich aan elke habitat aan te passen met uitzondering van gletsjers en woestijnen.

De orchidee wordt zeer gewaardeerd als sfeerelement in huis en wordt al sinds mensenheugenis volgens een traditionele methode gekweekt. Hierbij gebruikt men teelaarde die volgens een specifiek stramien bewaterd moet worden. Maar de methodes die al jaren gebruikt worden moeten plaats maken voor een nieuw systeem, namelijk het kweken in vazen met water; een innovatieve techniek die talloze voordelen met zich mee heeft gebracht.

De voordelen van orchideeën kweken in vazen met water

De voordelen van orchideeën kweken in vazen met water

Pixabay

Er kleven echt veel positieve kanten aan deze verandering. Doordat je geen teelaarde meer hebt neem je de kansen weg op ziektes die horen bij de bodem. Door de orchideeën in vazen met water te kweken zijn wortels beschermd tegen mogelijke schimmelinfecties en zullen die niet snel rotten. In vazen bevinden zij zich bovendien in een vochtige omgeving, dit kan eraan bijdragen dat de plant beter gaat bloeien.

Zoals al eerder gezegd dient deze plant consequent water te krijgen in de juiste dosering, wat tijdens het kweken behoorlijk wat problemen geeft. Met kweken in water los je dit probleem op: de wortels zullen water opzuigen wanneer ze dat willen en hoef je je dus niet zorgen erover te maken dat je ze op het juiste moment water geeft.

Maar hoe moet je deze innovatieve techniek toepassen?

 

Hoe je deze innovatieve techniek kan toepassen om orchideeën in vazen water te kweken

Hoe je deze innovatieve techniek kan toepassen om orchideeën in vazen water te kweken

Pixabay

  • Kies je variant:niet alle orchideeën zijn geschikt voor deze nieuwe kweekmethode. Het beste zijn de epifyten zoals de Dendrobiums, de Phalaenopsissen en de Vanda's.
  • Kies je vaas: zorg dat je een transparante vaas of eentje waar je het waterpeil en de wortelstatus kan controleren. Vul hem dan met regenwater of gedemineraliseerd water.
  • Plaats de wortels:plaats ze voorzichtig in de vaas en verzeker je ervan dat de wortels onder water zitten maar zonder dat je ze laat verdrinken.
  • Positioneer de vaas:de beste plaats is voldoende licht en direct zonlicht, van fundamenteel belang voor de fotosynthese en de gezondheid van de orchidee.
  • Controleer het water:controleer regelmatig het waterpeil en voeg indien nodig vers water toe om het juiste waterpeil aan te houden.
  • Voeg wat meststof toe:elke twee tot vier weken voed je je orchidee met in water oplosbare meststof, volg hierbij de instructies op de verpakking en vermijd je zodoende een te hoge dosering van zouten.
  • Snoeien:teneinde een ophoping van mineralen en schadelijke stoffen te voorkomen dien je de plant over te zetten in een andere vaas met schoon en vers water.

Deze effectieve vooruitstrevende methode wordt aanbevolen door experts en vergt regelmatig veel aandacht en controles, maar geeft het ook ontzettend veel voldoening. Als je weg bent van deze plant kan je deze methode proberen als je graag een huis hebt vol met kleuren waar het heerlijk ruikt. Had je al eens over deze nieuwe methode gehoord?