In restaurants gebruikt men deze methode om rijst niet aan de bodem te laten plakken
Wie het heerlijk vindt om lekker bezig te zijn in de keuken moet wel dol zijn op rijst, een product dat bij iedereen thuis wel te vinden is. Rijst, een van 's werelds bekendste, gewaardeerde en gebruikte granen is ideaal om te gebruiken in veel, lekkere gerechten. Of je nou wel goed ontwikkelde kookvaardigheden hebt of niet, er is één ding dat wij niet kunnen verklaren en dat we ook niet kunnen voorkomen.
Hoe komt het dat rijst aan de bodem van de pan blijft plakken? Het antwoord ligt niet zo voor de hand en kan niet iedereen het geven, tijd dus om eens duidelijk te krijgen hoe dit nou echt zit en om aan de weet te komen wat chefs voor een zeer effectieve methode gebruiken. We gaan kijken wat ze precies doen.
Het belang van rijst in het dieet
In ons voedingspatroon is rijst heel belangrijk. Wat er allemaal in rijst zit en wat voor goede effecten het heeft op ons lichaam is echt ontelbaar veel en dient regelmatig gegeten te worden om hiervan te profiteren. Rijst is met name een prima bron van complexe koolhydraten voor jong en oud en vormen een belangrijke bron van energie voor het menselijk lichaam.
Dit product is ook een natuurlijk ontgiftingsmiddel en ontstekingsremmer, ideaal voor mensen met aandoeningen waarbij het immuunsysteem moet worden versterkt. Het zit vol vitamine B en kan prima gebruikt worden om cholesterol en bloedsuiker mee te beheersen.
Rijst levert dus een fantastische bijdrage aan de gezondheid maar er is een probleem: hoe maak je het zo klaar dat je je niet druk erom hoeft te maken dat het aan de pan blijft kleven? Chefs verklappen hoe je kleven kan voorkomen.
Hoe komt het dat rijst blijft kleven aan de bodem van de pan wanneer je het kookt?
Wanneer je ervoor kiest om voor het avondeten of misschien zelfs voor de lunch rijst te maken dan is het handig om van enkele dingen op de hoogte zijn die gaan helpen bij het voorkomen van vervelende ongelukjes. Het grootste probleem tijdens het bereiden van rijst krijg je wanneer je het in een pan kookt. Doorgaans gebeurt het dat een deel van de rijst blijft plakken aan de bodem van de pan als het klaar is. Om ervoor te zorgen dat het niet blijft plakken is het ten eerste belangrijk dat je de rijst meermaals schoonspoelt alvorens het te koken. Als het water helder is dan is de rijst klaar om te worden gekookt.
Ook is het belangrijk welke pan je wilt gaan gebruiken. Een pan met antiaanbaklaag zal de meest optimale oplossing zijn maar bij gebrek daaraan neem je een pan met een relatief dikke bodem. Zo zorg je ervoor dat de vlam niet te dicht bij het te bereiden eten zit (rijst in dit geval). Maar er is een truc die door koks wordt toegepast die veel effectiever is.
De door koks aanbevolen methode om te voorkomen dat rijst aan de bodem plakt
Zij gebruiken de absorptiemethode. Wat houdt dat in? Om ervoor te zorgen dat je rijst perfect gekookt is en niet blijft plakken moet je de gewenste hoeveelheid ervan afwegen en dat moet je koken in een hoeveelheid water die het dubbele van de rijst is. Als je deze tip gaat toepassen dan heb je een perfect eindresultaat.
Het ligt natuurlijk voor de hand dat je je altijd dient te houden aan de kooktijden. Als de rijst te lang gekookt wordt, dan wordt hij plakkerig omdat het zetmeel vrijkomt en aan de pan blijft kleven. Hou deze dingen in het achterhoofd alvorens te gaan koken en dan zal je zien dat je pannen, wanneer de rijst is gekookt en super is, perfect zullen zijn.
Kende jij deze trucjes al?