Kan het zo zijn dat een te schoon huis misschien niet goed is voor de gezondheid van kinderen?
Je huis grondig schoonmaken is iets wat je vaak doet en vaker nog wanneer je er kleine kinderen hebt rondbanjeren. Hygiëne is, zoals we altijd hebben geleerd, heel erg belangrijk als je de verspreiding wilt voorkomen van bacteriën en ziektekiemen, die enkele ziektes kunnen veroorzaken.
In een huishouden met kinderen wordt er waarschijnlijk vaker schoongemaakt als maniakken voor het welzijn van de koters. Maar zoiets doen wel echt noodzakelijk? Of kan het zelfs zo blijken te zijn dat dit juist contraproductief werkt in het nastreven van de schoonmaakdoelen? We gaan het eens onderzoeken.
via Endomune
Een huis waar het te schoon is: wel goed of niet?
Allereerst moet natuurlijk gezegd worden dat het zeer ontraden wordt kleine kinderen in een vieze omgeving te laten leven. Maar laten we nu dus uitzoeken of het tegengestelde waar is en dat een onberispelijk schoon huis is aan te raden om daar kinderen gezond en sterk groot te laten worden. Het immuunsysteem van kinderen is het cruciale punt in deze kwestie.
Er zijn twee denkstromingen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Enerzijds wordt er gedacht dat kinderen moeten worden beschermd tegen ziektekiemen middels een zorgvuldige reiniging van ruimtes en anderzijds dat kinderlijfjes alleen door in contact te komen met virussen en bacteriën, zich kunnen versterken.
Dus wat doe je dan? Welke denkstroming is het meest geschikt?
Grondig schoonmaken is oké maar enige oplettendheid is wel geboden!
Het antwoord is, zoals wel vaker, niet eenduidig te geven en is het inderdaad zo dat kinderen hun immuunsysteem kunnen boost kunnen geven door drect in contact te komen met enkele microben. Hoe vaak je het wel niet zien gebeuren dat een klein kind zich op de grond liet vallen om vervolgens zijn handjes in zijn mond te steken? Hoe onhygiënisch ook, is dit niets "ernstigs" om te doen. Maar het is ook niet aan te raden.
Volgens experts is het zo dat als het thuis schoon en hygiënisch is, dit niet van invloed is op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Sterker nog, kinderen halen er voordeel uit wanneer ze in contact komen met de microbiota van mamma en van de rest van het gezin. Slechts een deel van hoe het immuunsysteem moet leren omgaan met aanvallen van buitenaf gaat via oppervlakken en dingen aanraken.
Overigens lijkt het ook zo te zijn dat er in de meeste gevallen geen direct verband is tussen een verminderd afweersysteem en gebruik van producten als reinings- of wasmiddelen. Hoe dan ook zou je geen te agressieve chemische middelen moeten gebruiken.