Begrijpen of ontdooid vlees nog goed is: dit is de truc
Het moderne leven voltrekt zich in een vrij snel tempo, zozeer zelfs dat het lijkt alsof we nooit alles gedaan kunnen krijgen. Naast werk en vrije tijd zijn er veel kleine taken die gedaan moeten worden. Een daarvan is uiteraard boodschappen doen, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om dit elke dag te doen en dus verse producten te kopen en te consumeren. Om tijd te besparen, sla je elke keer dat je naar de supermarkt gaat een voorraad in en bewaar je het vervolgens in de koelkast of vriezer.
Vooral bij dat laatste blijft het eten lang, zozeer zelfs dat je soms niet zeker weet of het nog wel eetbaar is. Hoe weet je bijvoorbeeld of ontdooid vlees nog goed is? Er zijn kleine tekenen waar je op moet letten en die je er goede aanwijzingen over kunnen geven. Een kwestie van gezond verstand en je zintuigen gebruiken.
Maatregelen die moeten worden toegepast
In de meeste gevallen is ontdooid vlees na lange tijd nog goed. Varkensvlees kan tot 4 maanden meegaan, rundvlees ongeveer 9 maanden. Tenslotte kan kip binnen 12 maanden geconsumeerd worden. Uit voorzorg raden wij je aan een eenvoudige voorzorgsmaatregel te gebruiken. Wanneer je voedsel in de vriezer bewaart, kun je het beste de datum erop vermelden.
Dit is al een uitstekende aanwijzing om te begrijpen of je het met een gerust hart kunt eten. Maar zelfs als er maar een paar weken zijn verstreken, kan er iets mis zijn gegaan. Over het algemeen is het verstandig om wat je koopt zo snel mogelijk op te eten. Het is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van smaak. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer de organoleptische eigenschappen van de producten verslechteren.
De aanwijzingen die het diner en de gezondheid redden
Vaak zijn de verpakkingen waarin voedingsmiddelen verpakt zijn niet geschikt voor langdurige conservering. Of er is te veel lucht in de verpakking gekomen. Tenslotte kan het gebeuren dat niet alle procedures voor het in stand houden van de koudeketen aan de bron worden gerespecteerd. In de praktijk houden we onszelf voor de gek dat we vers voedsel hebben gekocht, dat in feite al niet meer goed is en dat zal nog meer het geval zijn als we het uit de koelkast halen.
Om te begrijpen of het ontdooide vlees nog goed is, is de eerste regel in ieder geval het evalueren van het aspect ervan. Als het een groenachtige, grijze en ondoorzichtige kleur heeft, is het zeker bedorven. Hetzelfde geldt voor elke zachte consistentie of een slechte geur. In al deze gevallen betekent dit dat het voedsel niet mag worden gegeten.
Koken is het proces waardoor de bacteriële belasting in voedsel wordt verminderd, maar het is niet altijd een garantie. Als het voedsel bedorven is, kan het hoe dan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken.