Waar dienen de metalen klinknagels op jeans voor? Eindelijk is hier het antwoord
Elke dag gebruiken we voorwerpen, dragen we kleding, en dat allemaal op een automatische, vanzelfsprekende en natuurlijke manier, zonder onszelf vragen te stellen over hun geschiedenis. Maar achter elke kleine alledaagse uitvinding schuilt een verhaal, een pad, een reden waarom ze op die specifieke manier zijn gemaakt en niet op een andere.
We besteden er bijna nooit aandacht aan, maar zo nu en dan merken we, door even stil te staan, details op die misschien jarenlang aan de aandacht zijn ontsnapt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij metalen klinknagels op jeans. Die kleine knopjes, die metalen ringen, wat zijn dat? Waar zijn die voor? Waarom werden ze daar geplaatst? Als je nieuwsgierig bent, vertellen we het je.
Soms bedriegt de schijn niet
Marco Verch Professional/Flickr
De vraag “Waar dienen de metalen klinknagels op jeans voor?” heeft meer dan één antwoord. De eerste, de meest intuïtieve, is precies wat het uiterlijk doet vermoeden. In de praktijk hebben deze knoppen "ook" een esthetische reden. Net als kleine decoratieve studs vallen ze op door hun kleur en vorm op de stof. Het rauwe, fascinerende en trendy effect wordt hierdoor nog eens extra geaccentueerd.
Soms is een klein detail namelijk al genoeg om het ontwerp van een outfit te verfraaien. Zonder klinknagels zou jeans nog steeds een prachtig kledingstuk zijn, maar ze zouden zeker niet dezelfde aantrekkingskracht hebben. Kortom, gelukkig heeft iemand erover nagedacht en ze precies daar geplaatst.
Het verhaal van een ontwerpkeuze
Nadat we de puur esthetische motivatie hebben beschreven, gaan we het nu hebben over de praktische reden waarom er metalen klinknagels op jeans zitten. In 1870 kreeg een Letse kleermaker genaamd Jacob Davis de opdracht om werkbroeken te maken die duurzamer waren. De vakman constateerde dat dit type kledingstuk op bepaalde plekken vaak gemakkelijker slijt.
Op de plekken die het meest aan slijtage onderhevig zijn, voegde hij vervolgens ijzeren knopen toe. Het resultaat was precies het gewenste. De broek, die op deze manier was uitgerust, ging beslist veel langer mee.
De man wendde zich vervolgens tot Levi Strauss, die later de oprichter zou worden van het gelijknamige merk. Hun samenwerking resulteerde in de meest veelzijdige en robuuste werkbroek ooit. Het patent werd ingediend in 1873, maar we moesten wachten tot 1960 voordat we de term “jeans’” hoorden als een embleem van dat specifieke type kleding.
Hier worden de metalen klinknagels van jeans, van decoratieve onderdelen, een essentieel onderdeel van hun integriteit en zijn ze in wezen ook de reden voor hun spreekwoordelijke weerstand en duurzaamheid.