Planten en bloemen waren nog nooit zo mooi met deze natuurlijke meststof die je in je voorraadkast hebt staan
Het kweken van planten en bloemen is niet alleen een mooie hobby, maar ook een sociaal nuttige bezigheid. Alle steden zouden ongetwijfeld mooier en leefbaarder zijn als er meer groen en meer kleuren waren om naar te kijken en te "ademen". Tuinieren en bloementeelt vereisen echter passie, toewijding en zorg.
Elke plantensoort is anders en je moet ze goed kennen om ze gezond en weelderig te laten groeien. Er zijn zelfs variëteiten die niet goed naast elkaar kunnen bestaan. Bovendien hebben ze niet allemaal dezelfde behoefte aan licht, schaduw, water en aarde. Veel mensen denken echter dat de ene meststof net zo goed is als de andere, en in de meeste gevallen kopen ze de reeds verpakte.
Maar thuis hebben we al verschillende nuttige ingrediënten om planten te helpen het beste uit zichzelf te halen, waarvan er één erg bekend lijkt te zijn.
Een ingrediënt in de voorraadkast dat handig is in de tuin
De neiging is dus om te geloven dat een “chemisch” product bijna altijd de oplossing is, en effectiever dan andere remedies. Toch zijn er thuissystemen die net zo goed en beter werken dan andere commerciële meststoffen.
Je hebt ongetwijfeld een van deze “elixers” in je voorraadkast. We hebben het over witte rijst. Je hebt er nooit over nagedacht, hè? Toch kan deze graansoort, die we in de keuken gebruiken, een wondermiddel zijn voor planten en bloemen. Een van de meest interessante aspecten van deze methode is dat het zich aanpast aan elke soort, met extreme veelzijdigheid, zonder enig risico, juist omdat het een volledig natuurlijke strategie is. Laten we meteen kijken hoe we van deze truc kunnen profiteren.
Rijstwater: gooi het nooit meer weg, zo kun je het hergebruiken voor je planten
Kook allereerst de rijst, giet het af en bewaar het kookwater. Filter het en laat het afkoelen. Dat is alles, nu beschik je over een waardevolle en effectieve 100% organische meststof, die je kunt gebruiken om planten en bloemen optimaal te voeden.
In feite is de verkregen vloeistof rijk aan essentiële mineralen en vitamines, met name zetmeel, foliumzuur en andere stoffen. Een laatste tip om niet te vergeten is om de rijst niet te zouten. Keukenzout kan namelijk de wortels verbranden als het in grote hoeveelheden wordt opgenomen. Nu hoef je alleen nog maar dit systeem in de praktijk te brengen en ons in de reacties te laten weten hoe het gaat.
Planten bemesten met oog voor circulariteit
Het is dat concept waarbij we altijd proberen de levenscyclus van de elementen te verlengen, mogelijk door ze zonder te vervuilen in de natuurlijke omgeving in te voegen. Het gebruik van keukenafval om je eigen moestuin, tuin of gewoon groen op een balkon te laten groeien is een geweldige manier om niets te verspillen!