IJs in een bakje: als het ontdooit, is het dan veilig om het terug in de vriezer te leggen?
Een van de desserts waar iedereen van houdt, vooral als de temperatuur stijgt, is ijs. Een gastronomisch kunstwerk dat zijn wortels heeft in de Italiaanse traditie, dat door de jaren heen de smaakpapillen van mensen over de hele wereld heeft weten te veroveren. Als je een ijssalon binnenstapt, wordt je de vraag gesteld: in een hoorntje of in een bakje? Dit zijn de twee belangrijkste suggesties om het te eten. Wanneer je echter wordt uitgenodigd voor de lunch of het diner kies je er misschien voor om een bak ijs mee te nemen. Meestal kan dit laatste zowel ambachtelijk als verpakt zijn. Het is echter niet altijd mogelijk om alles op te eten en daarom wordt het in de vriezer geplaatst om verspilling te voorkomen.
Deze keuze is echter twijfelachtig, omdat vaak wordt beweerd dat het altijd beter is om een product dat al ontdooid is niet opnieuw in te vriezen. Laten we dus eens kijken hoe vaak het ijs in een bakje in de vriezer kan worden geplaatst nadat het is ontdooid.
IJs
IJs heeft een lange geschiedenis, die al eeuwen teruggaat. Er wordt gedacht dat de wortels ervan in het oude China liggen, maar het werd iconisch in het Italië van de Renaissance. Schepijs werd echter in de 19e eeuw ontwikkeld. Aanvankelijk werd het bereid door ingrediënten zoals melk, room, suiker en fruit te mengen, en vervolgens ingevroren in grote vaten of containers. Met deze techniek konden grotere hoeveelheden ijs efficiënter worden geproduceerd, waardoor het breder beschikbaar werd voor het publiek. Naarmate de tijd verstreek, ontwikkelden zich industrieën, waardoor steeds meer verpakte ijsjes konden worden gemaakt, die heel goed in de supermarkt konden worden gekocht.
Als je een bak ijs koopt stoppen, nadat het is geopend en het nog niet op is, veel mensen het terug in de vriezer. Deze gewoonte is verkeerd. Eenmaal gesmolten mag het ijs niet opnieuw worden ingevroren, omdat deze temperatuurverandering zou kunnen leiden tot bacteriële proliferatie, wat zeer riskant is voor de menselijke gezondheid. Je moet heel voorzichtig zijn, zelfs nadat je het hebt gekocht. Vaak doe je er lang over om thuis te komen en zijn sommige producten al ontdooid. Daarom is het essentieel om na het boodschappen doen snel naar huis te gaan en het ijs in de vriezer te leggen. Het is daarom aan te raden om altijd een kleine verpakking te kopen, zodat je zeker weet dat je alles opeet.
IJs kan niet opnieuw worden ingevroren
Daarom is het altijd beter om de bak ijs, nadat het eenmaal is geopend en gesmolten, niet meer in de vriezer te leggen. In deze gevallen bestaat het risico op bacterieproliferatie en bijgevolg het risico op voedselvergiftiging. Als het ijs volledig gesmolten is, kan ervan worden genoten zoals het is of worden gebruikt voor tal van smakelijke recepten.
Wist jij dat het raadzaam is gesmolten ijs niet in te vriezen?