Is het veilig om regenwater te drinken? Het antwoord op de vraag die we onszelf allemaal stellen
Sinds de oudheid wordt regen als hulpbron gebruikt. Behalve dat het een natuurlijk en dus seizoensgebonden irrigatiesysteem is, werd het ook verzameld om in tijden van nood hergebruikt te worden. De traditionele Griekse, Romeinse en Etruskische "domus" waren in feite uitgerust met een kamer genaamd "impluvium" die het in grote baden transporteerde. Vervolgens werd het overgebracht naar speciale tanks om het te zuiveren. Maar is het gevaarlijk om regenwater te drinken? Laten we proberen erachter te komen.
Het antwoord op de klimaatverandering
Door de klimaatverandering zijn we nu gewend aan nogal ongewoon, onvoorspelbaar en vaak extreem weergedrag. Seizoenen kunnen zich namelijk afwisselen met zeer verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Soms laat de regen weken of zelfs maanden op zich wachten, waardoor de grond en de gewassen uitdrogen. In andere omstandigheden komen hevige stormen en tornado's voor, die overstromingen en andere rampen veroorzaken. De opwarming van de aarde leidt tot het smelten van gletsjers en het stijgen van de zeespiegel.
In wezen raken de drinkwatervoorraden steeds verder uitgeput. Maar zonder dergelijke planetaire kwesties ter discussie te stellen, zou de verleiding kunnen bestaan om overtollige regenval ook te gebruiken om minder van het huishoudelijke te consumeren.
In de praktijk betekent dit om datgene dat “door de hemel gegeven” is liever te drinken dan datgene wat uit de kraan komt of die we in flesjes kopen en dus voor betalen. Regenwater drinken dus, als aanvulling of indien nodig.
Natuurlijke hulpbron mag niet “natuurlijk” worden gebruikt
Is het drinken van regenwater dus de oplossing om grondstoffen te besparen? In werkelijkheid is het niet zo eenvoudig. In feite kan regen niet worden hergebruikt zoals het is. Ten eerste is het het product van waterdamp die zich in de atmosfeer vormt en daarom verzamelt het ook eventuele vervuilende chemische stoffen.
Ten tweede kun je niet datgene gebruiken wat van daken en leidingen stroomt, omdat deze in contact kan komen met schadelijke materialen. Ten slotte is er ook nog de kwestie van de accumulatie. In feite wordt regenwater een gunstig leefgebied voor de verspreiding van bacteriën.
Regen is daarom niet geschikt voor menselijke consumptie; het zou alleen veilig worden met een adequaat systeem voor de behandeling ervan
Verder kun je beter proberen om regenwater nooit in contact te laten komen met drinkwater. Als er lekkages of mogelijke vervuiling van de leidingen worden geconstateerd, moet er direct actie worden ondernomen.
Hoe regenwater kan worden gebruikt
Met uitzondering van de drinkconsumptie, als het niet voldoende wordt behandeld en gefilterd, zijn er andere toepassingen van regenwater:
- Kleding wassen: sommigen raden aan om kleding erin te wassen, maar het kan raadzaam zijn dit te vermijden als je kleine kinderen hebt of een allergie hebt.
- Tuin: als het regenwater niet in aanraking is gekomen met chemische stoffen die planten en bodem kunnen beschadigen, kan het worden gebruikt om de tuin groen te houden en te irrigeren.
- Auto wassen: regenwater kan handig zijn voor het wassen van de auto, mits niet te vuil of in ieder geval samen met schoon kraanwater: gebruik dit laatste voor de laatste spoelbeurt.
Het opvangen van regenwater is in sommige landen illegaal
Wist je dat? Het opvangen van regenwater is op sommige plaatsen illegaal, zoals in sommige Amerikaanse staten. De redenen kunnen uiteenlopend zijn en variëren van het risico van onjuist gebruik tot de onbalans van het ecosysteem. Veel staten reguleren de particuliere opvang van regenwater door een toegestane hoeveelheid vast te stellen en bepaalde vormen van gebruik te verbieden. Voordat je regenwater opvangt, moet je er dus zeker van zijn dat er geen beperkingen zijn waar je woont!
Waterbehoud is een verplichting die ons allemaal aangaat. Water is een kostbare en beperkte hulpbron, en onze bijdrage aan de besparing ervan kan een verschil maken. Het gebruik van regenwater is een uitstekende manier om het gebruik – en in sommige gevallen de verspilling – van schoon drinkbaar water te beperken, maar laten we het wel verantwoord en gewetensvol doen.