Mannetjesmuizen zijn bang voor bananen: waarom dit vreemde fenomeen?

Janine image
door Janine

01 Oktober 2023

Mannetjesmuizen zijn bang voor bananen: waarom dit vreemde fenomeen?

De gewone knaagdieren die vaak steden en vooral rioleringen bevolken, staan ​​bekend als vraatzuchtig en verslinden vrijwel alles. Als ze honger hebben, maken ze niet veel onderscheid tussen vlees, fruit of zelfs telefoondraden of leidingen. Hun tanden zijn erg hard en resistent en kunnen zelfs extreem vaste materialen kapot maken. In de praktijk zijn het bijzondere dieren waarover weinig bekend is en die ongetwijfeld een uitstekende eetlust hebben.

Er is echter voedsel dat een opmerkelijk afschrikwekkende werking heeft. Wist je dat mannetjesmuizen heel bang zijn voor bananen? De reden is merkwaardig.

via livescience.com

Een vrucht die knaagdieren bang maakt

Een vrucht die knaagdieren bang maakt

pexels

Je leest het goed: mannetjesmuizen zijn bang voor bananen. Maar wat is er in deze vrucht dat hen zo bang maakt? De kleur misschien? De vorm? Hun smaak? Onderzoekers van McGill University ontdekten het.

De ontdekking van deze merkwaardige reactie op bananen was volkomen toevallig: sommige exemplaren van mannetjesmuizen vertoonden een piek in stresshormonen wanneer ze in de buurt van zwangere vrouwtjesmuizen waren of tijdens de voedingsfase van hun nakomelingen.

De oorzaak van de stijging van de stresshormonen werd later gevonden in de urine van de vrouwtjes, die een verbinding bevatte genaamd n-pentylacetaat. Deze verbinding is niets anders dan dat wat bananen hun typische geur geeft: als we een tros bananen kopen, en we ruiken die specifieke geur in de fruitmand, is het n-pentylacetaat.

De onderzoekers controleerden vervolgens of de aanwezigheid van bananen in de buurt van mannetjesmuizen daadwerkelijk dezelfde hormonale reactie uitlokte en kregen een bevestiging: bananen joegen de mannetjes ook angst aan, gezien de plotselinge afgifte van stresshormonen.

De chemie van angst

De chemie van angst

pixabay

Maar waarom veroorzaakt deze verbinding deze reactie bij mannen? Dit is een afweermechanisme bij vrouwen, ontdekten de onderzoekers. Mannetjesmuizen, vooral muizen die geen relatie hebben met andere vrouwtjes, zijn over het algemeen erg agressief tegenover pasgeborenen. Om de mannetjes van deze slechte bedoelingen af ​​te houden, laten de vrouwtjes het middel daarom in hun urine vrij, waardoor een heel duidelijke boodschap naar ongewenste partners wordt gestuurd: "Je kunt maar beter uit de buurt van mijn kleintjes blijven!"

British Pest Control Association/Flickr

British Pest Control Association/Flickr

Deze piek in stresshormonen is dezelfde die muizen ervaren als ze de mogelijkheid van een aanval en het begin van een gevecht ruiken. De ontdekking dat muizen bang zijn voor bananen, of beter gezegd dat vrouwtjes precieze chemische signalen uitzenden gericht op mannetjes, is een zeer interessante ontdekking.

Op wetenschappelijk gebied zijn vergelijkbare chemische boodschappen bekend, maar deze worden meestal van mannetjes naar vrouwtjes gestuurd: het feit dat in het geval van muizen in deze specifieke situatie de vrouwtjes via chemische verbindingen communiceren, was volkomen onverwacht.

Wat voor interessants komt er uit dit onderzoek? Welnu, als je thuis een muis hebt, kun je hem beter niet al die bananen laten zien die je normaal gesproken koopt...