“Minimal” zijn: wat het betekent en hoe je deze levensstijl kunt aannemen

Janine image
door Janine

29 September 2023

“Minimal” zijn: wat het betekent en hoe je deze levensstijl kunt aannemen

Heb je ooit gehoord van minimalisme? Als je dieper op het onderwerp wilt ingaan, wilt weten wat het is en misschien ook een minimale levensstijl wil aannemen, zullen we in dit artikel ontdekken wat het is en hoe je dit kunt bereiken dankzij enkele praktische stappen.

via Mint

Minimalisme is een manier van leven, die zich weerspiegelt in de ruimte om je heen: het betekent het overbodige kunnen opgeven, maar ook de dingen die we uit gewoonte bewaren achterwege laten, maar die we in werkelijkheid niet mooi vinden en ons geen enkele voldoening geven wanneer we ze observeren of dragen.

Kortom, minimal zijn betekent loslaten wat we niet nodig hebben en ons geen enkele meerwaarde oplevert, ook al weten we hoe lastig het kan zijn om afstand te doen van wat ons toebehoort.

Waarom minimal worden?

Waarom minimal worden?

Pexels

De keuze om minimalist te worden kan tal van positieve veranderingen in het bestaan ​​met zich meebrengen: opruimen en leren opgeven wat we als “te veel” beschouwen, geeft een gevoel van lichtheid en maakt bovenal ruimte voor nieuwe dingen die we anders niet in overweging zouden hebben genomen.

Innerlijke sereniteit wordt weerspiegeld in wat er om ons heen is en omgekeerd: de inrichting van de plek waar we wonen kan bijvoorbeeld veel over ons zeggen en op zijn beurt onze percepties en stemmingen beïnvloeden. Dus als je het gevoel hebt dat het tijd is om nieuwe niveaus te bereiken en in een minder “uitgeruste” dimensie te belanden, maar die je wel echt weerspiegelt, begin dan met deze praktische methoden om nieuwe ruimte om je heen te creëren!

1. Opruimen!

1. Opruimen!

Pexels

Zoals je je gemakkelijk kunt voorstellen, is de eerste stap bij het aannemen van een minimalistische levensstijl juist het verwijderen van de dingen die je niet als essentieel beschouwt. Begin met kleine stapjes, pak een doos en begin met een kamer naar keuze: observeer de verschillende voorwerpen, kleding, ornamenten en decoraties, vul de doos met wat je bereid bent op te geven (zij het met tegenzin: dit is onvermijdelijk!). Laat verdriet niet de overhand krijgen, het is volkomen natuurlijk: je bent misschien dol op een voorwerp, als je het al heel lang hebt, maar dit is geen goede reden om het te houden! Vraag jezelf in plaats daarvan af of zijn aanwezigheid nog nuttig voor je is, of dat het je een gevoel van vreugde geeft als je hem op zijn plaats ziet. Alleen jij weet het antwoord. Als het niet echt essentieel is, weg ermee! Je kunt er ook voor kiezen om het weg te geven of te verkopen, in plaats van het weg te gooien: het belangrijkste is om ruimte te maken!

2. Digitale media

2. Digitale media

Pixabay

Je bent ongetwijfeld erg gehecht aan traditionele media zoals gedrukt papier, cd's en dvd's. Het cultiveren van een minimale omgeving in je huis betekent echter ook het optimaliseren van de ruimte en daarom het verplaatsen en transformeren van wat kan worden gedaan. Met digitaal kun je honderden boeken en muziek opslaan op kleine en handige apparaten. Als je dus bereid bent om het omslaan van pagina's en het gebruik van de stereo op te geven, kun je overwegen om je voordeel te doen met nieuwe technologieën om je hobby's in een zeer kleine ruimte te verzamelen. Bedenk eens hoeveel planken je kunt vrijmaken!

3. Recyclen

3. Recyclen

Pixabay

Behalve dat het een geweldige milieuvriendelijke gewoonte is, kun je met recyclen ook geld besparen en je huis bevrijden van chemische producten die je vaak niet echt nodig hebt. Er zijn veel doe-het-zelf-middeltjes om het huishouden schoon te maken of om kleine huishoudelijke storingen te verhelpen, zonder dat je iets hoeft te kopen! Kies ook voor materialen die je herhaaldelijk kunt gebruiken, zoals glas, in plaats van volumineus plastic voor eenmalig gebruik.

4.

4.

Pexels

Zodra het overbodige is verwijderd, is het tijd om de resterende objecten een nieuwe plek te geven. De manier waarop je de verschillende “overlevenden” organiseert, zal afhangen van je voorkeuren, maar er is een zeer effectief systeem in omloop om orde te schikken: het heet de methode KonMari, bedacht door een expert in minimalisme en bestaat uit het rangschikken van objecten op basis van de categorie waartoe ze behoren, en niet op de kamer waarin ze zich bevinden. Begin daarom met slechts één type voorwerp, zoals een etui, en tel hoeveel je er daadwerkelijk in huis hebt en hoeveel je er echt nodig hebt. Als het antwoord op de tweede vraag "één" is, weet je al wat je moet doen.

Wat je moet doen om je minimale levensstijl te behouden

Wat je moet doen om je minimale levensstijl te behouden

Pixabay

Bedenk dat de definitie van minimalisme heel individueel is: de omvang van de veranderingen die je in je leven aanbrengt en de dingen die je loslaat – die niet alleen het huis betreffen – hangt volledig van jou af. Je kunt een gevoel van essentie en lichtheid ervaren door zo veel of zo weinig op te geven, afhankelijk van je behoeften, maar om dit nieuwe “existentiële plan” constant te houden, kun je deze dingen in gedachten houden:

Minimalisme betekent niet dat je nooit iets koopt: zorg er echter wel voor dat je dingen koopt die je echt nodig hebt, die je niet meer hebt en die vooral lang meegaan. Kies daarom voor kwaliteit, ook al is dat duurder: op de langere termijn levert het toch een besparing op.

Elk nieuw voorwerp of kledingstuk moet zijn eigen precieze locatie hebben en altijd op zijn plaats worden gelegd: zorg voor dozen en organizers om de ruimtes onder controle te houden en excessen te voorkomen.

Beperk onnodige uitgaven, zoals dagelijkse verwennerijen: doe dat één keer per week, en met het bespaarde geld kun je bovendien vaker een uitstapje buiten de stad maken!

Naarmate de tijd verstrijkt, controleer je je huis opnieuw en kijk je of er nog andere dingen zijn waar je vanaf moet: misschien was je de eerste keer nog niet klaar, maar nu is het misschien het juiste moment.

Als je twijfelt of je een bepaald item wel of niet wilt behouden, stel het dan op de proef: geef jezelf een tijdslimiet, een deadline waarbinnen je zult beoordelen of het daadwerkelijk nuttig voor je is of niet. Als je het na een paar maanden nog nooit hebt gebruikt, is zijn leven in je huis voorbij.

Wat denk jij ervan? Spreekt het idee van een minimalistische levensstijl jou aan?